Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 19, 2019

TANPA DISEDARI INI DIPERLIHAT MEMUJA API


Kita mengaku tidak dalam kalangan pemuja api, qadariah atau jabariah. Siapakah mereka ini. Lihatlah, perjalanan ini seperti berdiri di atas sehelai rambut yang dibelah tujuh.

Kita ingin tempuhi perjalan ini dengan benar, dalam masa sama kita tidak melihat jalan yang sedang dilalui. Perjalan kita menuju perhimpunan besar sedang berlaku. Adakah kita termasuk dalam yang terselamat atau menyangka selamat. Saya tidak ingin peduli jika anda ingin menjadi orang jahat kerana kesan kejahatan itu pasti akan menimpa anda sendiri.

Bagaimana dengan orang yang inginkan kebaikan tetapi sesat jalan lalu menempuhi jalan hidup ini  seolah-olah orang benar tetapi menuju neraka. Saya lihat banyak gambaran pemuja-pemuja api tanpa mereka menyedari mereka diperlihatkan begitu. Dan kita sedang melaluinya. Mudah-mudahan orang yang sentiasa kembali kepada tuhannya diselamatkan.

Antara gambaran berkuasanya ajaran api yang saya lihat ialah orang berlari membawa obor kerana bersukan, hotel-hotel dan skim-skim perlindungan yang meletakkan api pada simbolnya. Benar, kita bukan pemuja-pemuja api, tetapi kelakuan kita dilihat begitu sehinggakan orang yang jahil, yang tidak tahu hati kita akan mengatakan berkuasanya ajaran pemuja api kerana ia ada dimana-mana dan direstui ramai orang.

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.