Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 17, 2019

PERSAMAAN KERIS DAN TEMBOK ZULKARNAIN


Keris ialah campuran perlbagai besi yang dipanaskan bersama-sama, dibentuk kemudian dicelup ke dalam air atau minyak hitam. Keris berbeza dengan pedang atau pisau. Jika diperhatikan mengikut susunan, pembuatan pedang atau baju besi telah dikaitkan dengan nabi Daud. Kemudian teknologi besi telah berkembang sehinggalah Zulkarnain memperkenalkan kaedah mencampurkan besi-besi yang panas tetapi tidak cair ke dalam minyak hitam.

Campuran besi ke dalam minyak hitam didapati akan menyebabkan besi itu menjadi lebih keras. Ini yang terjadi kepada keris. Adakah pembuatan kesis ada kaitan dengan Zulkarnain dan pembuatan pedang ada kaitan dengan nabi Daud.  Jika Zulkarnain mendapat pengetahuan mengenai besi, boleh jadi Zulkarnain datang kemudian selepas nabi Daud bukan zaman sebelum nabi Daud.

Bagaimana pula dengan anak nabi Daud, Sulaiman. Adakah nabi Silaiman diberikan tembaga atau minyak mentah.  Adakah nabi Sulaiman orang yang mula-mula menjumpai kegunaan minyak.

Dari mana pula orang nusantara belajar membuat keris. Bukankah Zulkarnai pernah ke timur sehingga negara matahari terbit. Mungkinkah orang nusantara belajar dari dia cara-cara mengeraskan besi hingga akhirnya terjadi keris.

 

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , , , , ,