Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 22, 2019

PERBANDINGAN KISAH PENYEMBELIHAN ANAK NABI IBRAHIM MENURUT BIBLE DAN QURAN – BAHAGIAN 2


KITAB KEJADIAN 22:(20-23)

Sesudah itu Abraham mendapat kabar: “Juga Milka telah melahirkan anak-anak lelaki bagi Nahor, saudaramu: Us, anak sulung, dan Bus, adiknya, dan Kemuel, ayah Aram, juga Kesed, Hazo, Pildash, Yidlaf dan Betuel.” Dan Betuel memperanakkan Ribka. Kedelapan orang inilah dilahirkan Milka bagi Nahor, saudara Abraham itu.

As-Saaffaat 37:

112. Dan Kami pula berikan kepadanya berita yang mengembirakan, bahawa ia akan beroleh (seorang anak): Ishak, yang akan menjadi Nabi, yang terhitung dari orang-orang yang soleh.

 

 

 

Perhatikan sambungan kisah korban anak nabi Ibrahim ini menurut bible dan quran. Menurut bible, selepas itu nabi Ibrahim mendapat berita kelahiran bapa Ribka, Betuel. Adakah ini bermakna selepas Ishak hendak dikorbangkan, nabi Ibrahim baru mengetahui mengenai kelahiran bapa bakal menantunya atau kelahiran Ribka.

Berbeza dengan quran, selepas terhindar dari gerah menyembelih anak tunggalnya, nabi Ibrahim dapat gambaran kelahiran anaknya yang kedua iaitu nabi Ishak.

Mari kita lihat terjemahan Bahasa Indonesia Sehari Hari 1985

(20) Abraham mempunyai abang yang bernama Nahor. Sesudah kejadian di Gunung Moria itu, Abraham mendengar bahwa Milka, istri Nahor telah mempunyai delapan anak laki-laki, yaitu:

(21) Us, yang sulung; Bus, adiknya; Kemuel, yang kemudian menjadi ayah Aram;

(22) Kesed, Hazo, Pildas, Yidlaf, dan Betuel,

(23) yang kemudian menjadi ayah Ribka. Itulah kedelapan anak yang dilahirkan Milka bagi Nahor, saudara Abraham.

Sila fahami apabila ditulis begini;

Abraham mempunyai abang yang bernama Nahor. Sesudah kejadian di Gunung Moria itu, Abraham mendengar bahwa Milka, istri Nahor telah mempunyai delapan anak laki-laki, yaitu: Us, yang sulung; Bus, adiknya; Kemuel, yang kemudian menjadi ayah Aram; Kesed, Hazo, Pildas, Yidlaf, dan Betuel, yang kemudian menjadi ayah Ribka. Itulah kedelapan anak yang dilahirkan Milka bagi Nahor, saudara Abraham.

 

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.