Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 22, 2019

MENCARI RAHSIA KETURAH – BAHAGIAN 2


Benar nama Keturah adalah nama yang misteri. Kenapa nama tersebut tiba-tiba muncul saat nabi Ibrahim dijemput tuhannya. Apakah rahsianya, adakah kerana kebencian bani israel kepada keturunan Keturah atau sengaja diada-adakah untuk menyembunyikan keturunan Hagar.

Benarkah Keturah wujud atau hanya nama lain untuk Hagar. jika Keturah sebenarnya tidak wujud, adakah ia akan merubah kisah bangsa melayu dari keturunan nabi Ibrahim? Samada ia datang dari isteri yang bernama Keturah atau Hagar, ia tidak akan merubah sejarah kita kerana biasanya keturunan manusia diukur melalui bapa. Tambahan lagi Hagar adalah bangsa mesir yang masih ada hubungan dengan melayu.

Mudah-mudahan saya diberikan masa untuk membuktikannya.

Bahagian 1 ini mari kita lihat dari sudut nama. Kita lihat empat nama utama iaitu Ibrahim, Sarah, Hagar dan Keturah. Perhatikan empat nama ini, apabila kita rujuk kitab kejadian dari kitab perjanjian lama di dalam bible, kita akan temui bahawa Ibrahim dan Sarah ada dua nama iaitu:

  • Sarai dinamakan Sara dan
  • Abrah dinamakan Abraham.

Tetapi tiba-tiba nama Hagar hilang begitu sahaja tanpa nama kedua dan tiba-tiba Keturah tiba-tiba muncul sebagai isteri Abraham ketika dia hampir meninggal dunia.

Mudah-mudah saya diberi kesempatan untuk sambung di bahagian 2

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , , ,