Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 22, 2019

KISAH ORANG TAK PERCAYA BERI MAKAN ORANG PUASA


Apabila lihat orang tidak islam beri makan dan minum kepada orang islam, saya teringat kisah orang-orang arab yang beri makan dan minum kepada orang haji sebelum islam. Izinkan saya kongsi teks tersebut.

Dan Ia juga akan menghapuskan kemarahan hati orang-orang yang beriman itu, dan Allah akan menerima taubat orang-orang yang dikehendakiNya; dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (At-Taubah 9:15)

Sabarlah orang beriman dengan berita ini.

Saya rasa perkataan ini dituju kepada orang yang beri makan tetapi tidak percaya ajaran nabi muhamad.

Adakah kamu menyangka, bahawa kamu akan dibiarkan, padahal belum lagi terbukti kepada Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan yang tidak mengambil teman-teman rapat, selain daripada Allah dan RasulNya serta orang-orang yang beriman? Dan Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu kerjakan. (At-Taubah 9:16)

Adakah ayat ini boleh juga diguna untuk mereka yang beri makan kepada orang beribadah puasa.

Tidaklah layak orang-orang kafir musyrik itu memakmurkan masjid-masjid Allah, sedang mereka menjadi saksi akan kekufuran diri mereka sendiri. Mereka itu ialah orang-orang yang rosak binasa amal-amalnya dan mereka pula kekal di dalam neraka. (At-Taubah 9:17)

Adakah ini bermakna orang tidak islam tidak layak beri makanan kepada orang berpuasa.

Hanyasanya yang layak memakmurkan masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.(At-Taubah 9:18)

Adakah mereka mendapat petunjuk kepada islam dengan hanya beri makan dan minum kepada orang islam yang berpuasa.

Adakah kamu sifatkan hanya perbuatan memberi minum kepada orang-orang yang mengerjakan Haji, dan memakmurkan Masjid Al-Haraam itu sama seperti orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta berjihad pada jalan Allah? Mereka tidak sama di sisi Allah, dan Allah tidak memberikan hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim. (At-Taubah 9:19)

Walau macamanapun, orang berbudi, kita berbahasa.

Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah (daripada orang-orang yang hanya memberi minum orang-orang Haji dan orang yang memakmurkan masjid sahaja); dan mereka itulah orang-orang yang berjaya. (At-Taubah 9:20)

Kadang-kadang saya terfikir kenapa ayat orang tidak percaya yang beri makan kepada orang haji diletakkan dalam surah ini sedangkan kita tahu ini surah perang.

Perkara ini seperti selari dengan fitrah manusia, orang boleh rasa tersinggung apabila orang tidak percaya turut serta dalam membantu orang percaya mengamalkan apa yang dipercayai. Hingga terfikir apa niat begini. Tetapi tidak salah kita hormat menghormati, tiap-tiap orang menanggung akibat perbuatan sendiri.

Bukan isu beri makan sahaja yang sensitif kepada saya, isu kedai-kedai orang tidak percaya meletakkan lambang membanggun bersama islam di kedai-kedai mereka juga saya lihat ganjil. seolah-olah perkataan dan perbuatan yang mereka laku tidak beri sebarang erti kecuali kepentingan dunia sahaja.PAUTAN BERKAITAN
Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.