Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 22, 2019

KAMU UMAT TERBAIK
Rujuk 3:110 – Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman).

—————————————————————————-

Apabila ayat tersebut dibaca sebahagian sahaja, akan berbunyi “umat Muhammad adalah sebaik-baik umat”. Lalu, sesiapa yang dilahirkan sebagai anak orang islam akan berbangga kerana mereka adalah umat Muhammad. Ibu-bapa yang mewarisi agama bapanya juga berbangga kerana mereka adalah umat Muhammad, walaupun mereka tidak pernah mengajar dan mendidik anak-anak mereka untuk mengenali agama dan taat kepada perintah-perintah Tuhan.

Orang-orang melayu yang kerjanya mencuri, merogol, membunuh, meragut, makan rasuah, menfitnah, suka dengar khabar angin, melaga-laga, makan daging manusia dan sebagainya juga sedang merasa lega kerana mereka juga mengaku umat Muhammad. Tidak sebagaimana cina, india dan sebagainya yang kebiasaanya mereka anggap “kafir”, mereka akan rasa mereka adalah lebih baik dari mereka itu.

Berapa ramai dari kita yang mengaku berugama Islam, yang tidak tergolong dalam golongan “penjahat” yang berpendapat mereka adalah umat yang terbaik walaupun mereka tidak melakukan apa-apa untuk membela agama Allah dimata dunia, atau sekurang-kurangnya sekitar mereka. Dengan hanya berusaha untuk mengumpul seberapa banyak pahala untuk diri sendiri sahaja, mereka berangapan cukuplah begitu sahaja. Jangan peduli orang lain samada nak masuk neraka atau masuk syurga.

    Suka(0)Tak Suka(0)
    Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.