Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

– ARTIKEL RAWAK –

ADAKAH KITA YAKIN KEPADA DIRI SENDIRI ATAU TIDAK
Jika anda tidak yakin kepada diri sendiri, adakah kerana keyakinan itu tidak pernah ada atau kerana yakin kepada yang lain.…
Continue reading »

RSS Feed

May 22, 2019

Birds can fly higher and higher


Terbang seperti burung adalah impian setiap manusia. Sudah tentu, kita mempunyai kapal terbang untuk terbang di langit. Sebuah penerbangan komersial boleh bergerak pada ketinggian 30000-40000 kaki. Tetapi, sesetengah burung boleh dengan mudah mencapai ketinggian yang begitu tinggi.

Andean condor adalah raptor besar mendiami di dataran tinggi dan dataran berumput melintasi Amerika Selatan. Ia adalah burung terbang yang besar, berat sehingga 15 kg. yang merangkumi sehingga 10 kaki 6 inci, condom Andean mempunyai sayap terpanjang dari mana-mana raptor di dunia,. Mereka suka meluncur dalam angin dan boleh setiap ketinggian maksimum 15000 kaki.

Andean condong juga dianggap sebagai simbol kuasa, kebebasan dan kesihatan. Ia juga adalah burung kebangsaan Bolivia, Columbia, Chile dan Ecuador. Malangnya, condong Andean yang megah adalah spesies terancam. Lebih memburu dan kehilangan habitat adalah punca utama.

Andean condors adalah pemulung yang terutamanya memakan bangkai. Mereka mempunyai penglihatan yang sangat baik dan dapat melihat bangkai dengan mudah ketika meluncur tinggi di langit. Paruh yang tajam dan kuku yang kuat membolehkan mereka dengan mudah mengumpul daging dari bangkai.

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , , ,