Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 17, 2019

APA YANG BERLAKU KETIKA NABI IBRAHIM DIUJI OLEH TUHANNYA


APA YANG BERLAKU KETIKA NABI IBRAHIM DIUJI OLEH TUHANNYA.
  • Selepas nabi ibrahim dan nabi ismail selesai membina rumah tempat tinggal mereka sekeluarga. Nabi ibrahim bermimpi bahawa dia diperintahkan sembelih setiap keturunannya yang lelaki sebagai perjanjian kekal. Bahawa tiada tuhan melainkan allah.

 

  • Setelah itu dia berkata kepada keturunannya, bahawa dia bermimpi sembelih setiap laki-laki. Anaknya nabi ismail membenarkan mimpinya dan nabi ibrahim sembelih setiap laki-laki dalam keluarganya termasuk dirinya sendiri.

 

  • Kemudian dia dikunjungi oleh beberapa orang lelaki untuk khabarkan berita gembira. Dengan kehadiran tetamu ke dalam rumahnya, keadaan ini menzahirkan bahawa dia menghidangkan seekor anak lembu gemok yang dipanggang.

 

  • Tetapi dia melihat tetamunya tidak menjamah makanan. Keadaan ini menimbulkan perasaan hairan dan bimbang. Ini menandakan bahawa inilah pertama kali dia berhadapan situasi tersebut.

 

  • Kemudian tetamunya menerangkan bahawa mereka adalah utusan tuhan yang hadir untuk timpakan bencana kepada kaum yang berdosa.

 

  • Setelah suasana menjadi tenang. Mereka diberitahu bahawa Sarah isteri nabi ibrahim akan melahirkan anak bernama ishak. Berita ini memeranjatkan Sarah yang berada di dalam rumah itu. Tetapi utusan berkata tuhan berkuasa menjadikan sesuatu dengan kehendaknya.

 

  • Setelah selesai semua urusan di rumah itu, utusan tuhan pergilah meninggalkan nabi ibrahim sekeluarga.
Apa pendapat tuan.
Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: