Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 23, 2019

APA DIA TUHAN SEKALIAN ALAM ITU ?


Ingatkah ketika Nabi Musa a.s. diperintahkan untuk berhadapan dengan Raja Mesir. Sedangkan nabi Musa ialah anak yang dipelihara Raja itu. Seolah-olah kita diperintahkan berdakwah kepada ayah sendiri, bagaimanakah hendak hadapi ujian begini.

Persoalan apakah yang ditanya oleh Raja kepada nabi Musa a.s.

Bukankah kami telah memeliharamu dalam kalangan kami semasa engkau kanak-kanak yang baharu lahir, serta engkau telah tinggal dalam kalangan kami beberapa tahun dari umurmu? Dan engkau telah melakukan satu jenayah yang telah engkau lakukan dan engkau dari orang-orang yang tidak mengenang budi?

Bagaimana kesanggupan kita berhadapan dengan masyarakat sedangkan diri sendiri berada dalam keadaan lemah dan pernah melakukan kesalahan. Tiada siapapun yang suci dari melakukan kesilapan, tetapi usaha memperbetulkan kesalahan diri dan masyarakat mesti diteruskan.

Antara persoalah berat yang ditanya oleh Raja ialah apa dia tuhan sekalian alam itu? Persoalan begini samada diajukan oleh orang yang tidak percayakan tuhan atau menyangka ada tuhan lain bersama-sama Allah.

Maka jawapan yang diberikan oleh nabi Musa a.s. ialah Dialah yang memiliki dan mentadbirkan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya, kalaulah kamu mahu mendapat keyakinan dengan berdalil maka inilah jalannya. Dialah yang memiliki dan menguasai timur dan barat serta segala yang ada di antara keduanya; kalau kamu orang-orang yang berakal tentulah memahamiNya!Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.