17. HERODES – Kesimpulan

Dengan berakhirnya negara Yahudi dan dinasti Herodian, dan terutamanya selepas pemusnahan karya agung Herodes, Kuil Yerusalem, pada 70 CE, kemuliaan yang mengelilingi namanya dengan cepat pudar. Dia telah pun difitnah dalam karya pseudepigrafik Assumption of Moses, mungkin bermula pada permulaan abad pertama CE, di mana Herodes digambarkan sebagai raja yang gegabah dan sesat:

‘Seorang raja yang nakal, bukan dari keluarga imam, akan mengikuti … Dia akan menjadi seorang yang gegabah dan sesat … dan selama 34 tahun dia akan menjatuhkan hukuman ke atas mereka …’289

Gema Herodes dalam kesusasteraan rabbi juga kebanyakannya negatif. Daripada diraikan sebagai Daud baru, dia dihina sebagai pembunuh, ‘hamba jahat raja-raja Hasmonaean’. 290 Bagi kisah-kisah Nativity dalam Perjanjian Baru, yang telah mengekalkan ingatan gelap Herodes dalam dunia Kristian, mereka telah mengubahnya menjadi prototaip kedurhakaan. 291 Adalah mudah untuk mengubah seseorang yang terkenal kerana membunuh tiga anak lelakinya sendiri menjadi raksasa yang membunuh bayi-bayi Betlehem yang tidak berdosa, yang berniat tetapi gagal untuk memadamkan kehidupan baru anak itu yang akan menjadi Anak Tuhan Kekristianan.

Dinasti Herodian yang diasaskan olehnya terus kekal aktif sepanjang abad pertama CE, tetapi semasa Herodes adalah seorang bintang, keturunannya, yang kebanyakannya berkuasa politik kedua-dua, hanya memainkan peranan anak syarikat dalam drama tanpa sepadan dengan kuasa, gaya dan keagungan magisterial. pencipta garis. Walaupun hubungan peribadi dan berpengaruh mereka dengan Maharaja berturut-turut dari Caligula hingga Nero, tidak seorang pun daripada mereka mampu memenuhi impian besar Herodes pertama untuk mengetuai kerajaan Yahudi yang berkuasa dengan peranan penting untuk dimainkan dalam kehidupan negara Rom, tetapi sekurang-kurangnya beberapa daripada mereka seperti dua Agripa, dan dengan caranya sendiri Berenice yang malang, memainkan peranan sokongan yang penting dan mendapati diri mereka berada dalam kedudukan untuk menarik satu atau dua tali di koridor kuasa empayar Rom.

Dengan kematian sahabat Titus, Agripa II, pada 92/3 atau 100 CE, dinasti Herodian berakhir. Pada 70 CE, selepas kemusnahan Kuil Baitulmaqdis dan kehilangan institusi utama

Yudaisme Palestin, Sanhedrin dan Imam Besar, masa Herodes telah habis. Mereka segera lenyap dari sejarah. Jika Herodes Agung, mengimpikan kemegahan dirinya dan negaranya di dalam negeri dan di dunia Rom, dapat meramalkan masa depan, pastinya dia akan diserang serangan jantung secara tiba-tiba.

0
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *