16. HERODES – Herod Agrippa II (50–92/3 atau 100 CE)278

Anak lelaki Raja Agrippa I, dan cicit kepada Herodes Agung, Agrippa II, atau dengan nama penuh Romnya, Marcus Julius Agrippa, ialah seorang pelajar berusia 17 tahun di Rom apabila bapanya meninggal dunia pada 44 CE. Maharaja Claudius dinasihatkan supaya tidak mengangkatnya ke peringkat raja sekaligus, dan lelaki muda itu tinggal di Rom untuk menamatkan pendidikannya sehingga 52 CE. Kebangkitannya untuk memerintah adalah progresif. Pada 50 CE dia mewarisi kerajaan kecil Iturea dan pengawasan Kuil Jerusalem daripada bapa saudaranya, Herod of Chalcis. Tidak lama kemudian, pada tahun 53 CE, dia telah dijadikan pemerintah tetrarki Batanaea, Gaulanitis dan Trachonitis Herod Philip bersama-sama dengan sebahagian daripada Galilea, termasuk bandar Tiberias, Tarichaeae dan Julias di tepi tasik. Bagaimanapun, dia tidak ditugaskan untuk menjaga sebahagian besar Tanah Suci, kerajaan yang antara 44 dan 66 CE kekal di tangan prokurator Rom. Dia adalah hamba yang setia kepada tuan-tuan Romnya dan membantu mereka dengan tentera pada 54 CE dalam perang menentang Parthia. Pada tahun 60 CE, dia mengetuai rombongan menyambut ketibaan Porcius Festus, gabenor Yudea yang baru. Untuk merayu Maharaja Nero, dia menukar nama ibu kotanya Caesarea Filipi kepada Neronias. Pada syilingnya dia memanggil dirinya Raja Agripa.

Agripa II sangat setia kepada rakyat Yahudinya dan menjaga kesejahteraan mereka. Untuk menyelamatkan mereka daripada pengangguran, dia melibatkan semula 18,000 pekerja bangunan selepas selesai kerja mereka di Kuil Herodes di bawah prokurator Albinus (62–4 CE) dan mengupah mereka untuk menurap jalan-jalan Yerusalem dengan batu putih. Dia mematuhi undang-undang agama Yahudi, dan sering terlibat dalam perbincangan dengan para rabbi. Khususnya, dia memastikan bahawa suami bukan Yahudi kepada kakaknya Berenice menjalani sunat.

Pada 66 CE, semasa pecahnya pemberontakan besar, Agrippa menyokong parti perdamaian bangsawan Yahudi, tetapi apabila pemberontak membawa hari itu, dia membelakangi mereka dan secara terbuka memihak kepada orang Rom. Pada 67 CE, dia mengalu-alukan Vespasian, jeneral tentera Rom di Caesarea Filipi, dan pada tahun berikutnya, selepas Nero membunuh diri, dia pergi ke Rom bersama anak lelaki Vespasian, Titus, sebelum dipanggil kembali oleh Berenice apabila mengetahui bahawa tentera Rom timur telah mengisytiharkan Maharaja Vespasian pada 69 CE. Sepanjang perang dan sepanjang pengepungan Yerusalem, Agripa berdiri sepanjang masa di hadapan Titus, ketua komander Rom yang baru. Dia diberi ganjaran atas sokongan teguhnya dengan lebih banyak wilayah di Lubnan. Pada 75 CE, kita dapati dia di Rom, di mana dia dinaikkan ke pangkat praetor.

Dia sentiasa berhubung dengan Josephus dan menulis kepadanya enam puluh dua surat. Dalam salah satu daripada ini, yang dipetik oleh ahli sejarah, Agrippa memuji Perang Yahudi Josephus , yang dia layak untuk menjadi yang terbaik di antara semua kisah konflik, dan memintanya untuk jilid yang tinggal. 279 Di tempat lain Josephus melaporkan bahawa, bukannya menghantar salinan percuma kepadanya, dia menjual seluruh karya itu kepada ‘Raja Agripa yang paling terpuji’. 280

Sebelum menceritakan pertemuan Agrippa dan kakaknya dengan St Paul, beberapa perkataan perlu ditulis tentang Berenice. Dia adalah seorang lagi femmes fatales zaman dahulu yang aktivitinya memenuhi ruangan gosip dunia Rom. Dia sudah tiga kali berkahwin. Suami pertamanya ialah Marcus Julius Alexander, anak lelaki Romanisasi kepada pembiaya Yahudi Alexandria yang terkenal, Alexander the Alabarch, yang merupakan saudara kepada ahli falsafah Philo dari Alexandria. Marcus pula ialah saudara kepada Tiberius Julius Alexander, prokurator Rom Yudea dari 46 hingga 48 CE dan kemudiannya ketua kakitangan tentera Rom semasa pengepungan Yerusalem. Selepas kematian suaminya yang pertama, Berenice menjadi isteri bapa saudaranya, Herodes Chalcis yang disebutkan sebelumnya, yang kepadanya dia melahirkan dua anak lelaki. 281Menjelang 48 CE, ketika dia berumur dua puluhan, dia menjadi balu lagi dan menyertai mahkamah abangnya Agripa. Khabar angin tersebar di Yudea dan di Rom bahawa mereka hidup dalam hubungan sumbang mahram. Untuk meredakan gosip itu, dia memujuk Polemon dari Pontus, raja Kilikia, untuk mengahwininya, tetapi perceraian segera menyusul dan dia kembali ke istana Agripa.

Josephus merujuk kepada penghubung, 282 dan ia juga disinggung dalam baris terkenal Juvenal, penyair satira Rom, yang bercakap tentang cincin berlian, terkenal sebagai hadiah Agrippa ‘orang gasar’ dan dipakai pada jarinya. kakak sumbang:

Deinde adamas notissimus et Beronices in digito factus pretiosior. Hunc dedit olim barbarus incestae dedit hunc Agrippa sorori. Pemerhati ubi festa mero pede sabbata reges Et vetus indulget senibus clementia porcis. 283

Penaklukan tertinggi Berenice ialah Titus, anak lelaki Vespasian, yang menjadi kekasihnya semasa mengendalikan perang melawan orang Yahudi pada 69 CE ketika dia berumur 30 tahun dan Berenice 50 yang tidak syak lagi terpelihara dengan baik. Titus ‘kerinduan’ 284 kerana dia mendorong dia untuk kembali dengan cepat ke Yudea dari Rom, tempat dia telah dihantar oleh bapanya. Dia telah diarahkan untuk mengintip kebohongan tanah itu pada hari-hari awal kekosongan takhta empayar selepas Nero membunuh diri pada 68 CE. Pada tahun 75 CE Berenice masih secara terbuka tinggal bersama Titus di Rom sebagai perempuan simpanannya, dan penyebar gosip di ibu kota meramalkan perkahwinan yang akan berlaku kerana dia sudah berkelakuan sebagai isteri Titus. 285Hubungan itu telah ditamatkan pada 79 CE, apabila Titus sepatutnya menduduki takhta Vespasian yang telah meninggal dunia. Menyedari bahawa pendapat umum Rom tidak akan bertolak ansur dengan perkahwinannya dengan Berenice, dia memaksa dirinya untuk menolaknya ‘melawan kehendaknya dan dia’ (‘invitus invitam’, dalam kata-kata Suetonius). Kisah tragis mereka mengilhamkan drama oleh Jean Racine dan Pierre Corneille di Perancis abad ketujuh belas, 286 dan beberapa opera Itali pada abad ketujuh belas dan kelapan belas. 287

Kedua-dua Agrippa II dan Berenice menemui jalan mereka ke dalam Perjanjian Baru. Episod, yang direkodkan dalam Kisah Para Rasul, berlatarkan di Kaisarea di mana Agripa, diiringi oleh kakaknya, pegawai tenteranya dan orang-orang Yahudi yang terkenal, tiba untuk melawat gabenor Rom yang baru dilantik, Porcius Festus. Festus sibuk dengan kes St Paul, yang ditahan dalam tahanan Rom, yang pihak berkuasa Yahudi Yerusalem ingin membicarakan tuduhan besar, tetapi Paul, menggunakan haknya sebagai warganegara Rom, menghalang penyerahannya ke mahkamah Yerusalem dengan merayu. supaya kesnya didengar oleh tribunal empayar di Rom. Perlu menulis laporan kepada Maharaja, tetapi bingung dengan kerumitan undang-undang dan agama Yahudi, Festus meminta bantuan Agripa yang, dia fikir, akan memahami perkara ini dengan lebih baik daripada dia. Rupanya keesokan harinya, Agripa, Berenice dan seluruh rombongan mereka datang dan mendengar permintaan maaf Paul yang panjang lebar. Dalam kisah Kisah, Festus dengan senang hati bertindak balas, ‘Engkau tidak waras, Paul! Terlalu banyak pembelajaran membuatkan anda gila!’ dan Agripa, apabila dicabar oleh Paulus untuk mengatakan sama ada dia percaya kepada nabi-nabi, dengan sifat raja yang tidak terganggu, dan tidak syak lagi dengan senyuman ironis di wajahnya, mengakhiri perbualan dengan mengatakan bahawa jika dia terus seperti ini, Paul mungkin bertaubat. malah dia kepada agama Kristian.288 Raja, saudara perempuannya, gabenor Porcius Festus dan pembesar-pembesar yang lain tiba-tiba pergi, dengan Agripa nampaknya berkata bahawa baginya Paul kelihatan tidak bersalah dan mungkin telah dibebaskan jika dia tidak merayu kepada Kaisar.

0
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *