01. HERODES – Prolog

Herodes Agung, yang kehidupan dan pekerjaannya menjadi subjek buku ini, bermimpi untuk mengangkat kerajaan Yahudinya ke kedudukan sentral dan mengurniakannya dengan kepentingan yang tulen dalam Empayar Rom Augustus. Visinya meneruskan pemahaman idealistik tentang peranan tanah Israel dan penduduk Yahudinya yang kita dapati kadang-kadang dinyatakan dalam sumber sastera Yahudi pada separuh kedua era pra-Kristian. Nabi Yehezkiel pada pertengahan abad keenam SM menubuatkan bahawa pada akhir zaman musuh eskatologi, Gog dari tanah Magog, akan menyerang orang Yahudi yang damai yang berkumpul dari kalangan bangsa, yang tinggal di tengah-tengah dunia, atau sebagai dia meletakkannya, ‘di pusat bumi’. 2Kitab Jubli di antara Pseudepigrapha, yang ditulis pada pertengahan abad kedua SM, menggunakan imej Yunani Helenistik yang lazim pada masa itu dari peta dunia Ionia, 3 menganggap Gunung Zion di Yerusalem sebagai menduduki kedudukan tengah yang sama: ‘Gunung Zion adalah di tengah-tengah pusat bumi’. 4

Pemusatan tanah orang Yahudi dan Baitulmaqdis ini jelas dipaparkan pada peta dunia zaman pertengahan seperti Mappa Mundi di katedral Hereford.

Secara objektif dinilai pada tahap sejarah dunia, orang Yahudi, sebelum zaman Herodes, tidak pernah tergolong dalam bahagian pertama atau bahkan yang kedua dalam permainan kuasa negara-negara Timur Dekat pada zaman alkitabiah purba.

Negara yang didiami oleh mereka adalah titik fokus aspirasi politik yang bertentangan Mesir dan Assyro-Babylonia, kedua-duanya ingin menguasai tanah yang terletak di antara sempadan masing-masing. Selepas penaklukan Babylon oleh Cyrus pada 539 BCE, ia jatuh ke tangan kuasa dunia Parsi yang baru untuk mengawal Timur Dekat. Judea kekal di bawah ibu jari raja-raja Achaemenid Iran selama lebih daripada 200 tahun, sementara pengganti Cyrus ini berusaha untuk mengukuhkan diri mereka lebih jauh ke arah barat di Asia Kecil dan seterusnya, berusaha untuk menghadapi, tanpa kejayaan yang berkekalan, negara kota Yunani klasik.

Kemudian pada penghujung abad keempat SM, Alexander Agung yang berjaya menyerbu seluruh Timur Dekat dan Tengah hingga ke India, dan selepas kematiannya yang awal, negara-negara Mediterranean telah ditinggalkan di tangan pewaris Syria dan Mesir, Seleucid dan Ptolemies. Palestin, tanah orang Yahudi, diperintah satu demi satu oleh dua pembesar Helenistik ini. Kemudian pada 166/5 BCE pemberontakan Maccabaean yang berjaya dilancarkan terhadap Antiochus IV Epiphanes, yang berusaha secara paksa untuk memadamkan Yudaisme dan menggantikannya dengan agama Yunani. Sebuah negara Yahudi selama berabad-abad, sebahagian besarnya merdeka, telah ditubuhkan oleh penerus saudara Maccabaean, yang dikenali sebagai Hasmonaeans, yang memegang kedua-dua tampuk agama dan politik sekular negara antara 152 dan 63

BCE.

Pada 63 BCE, dengan Pompey the Great menduduki Baitulmuqaddis, Rom mengambil alih kepimpinan dan kekal sebagai kuasa eksklusif dan muktamad sehingga Mark Antony dan Octavian memujuk Senat untuk mempercayakan kerajaan Yudea kepada Herod Idumaean, yang nenek moyangnya telah didorong untuk menerima agama Yahudi separuh. satu abad lebih awal oleh Imam Besar Hasmonaean yang memerintah John Hyrcanus I (134–105 SM). Jadi sebelum membahas di bahagian utama buku ini tentang kehidupan dan zaman Herodes Agung, saya akan cuba menawarkan lakaran yang lebih lengkap tentang perkembangan sejarah Yahudi di tanah Israel dalam perjalanan milenium yang membawa kepada itu, dengan penekanan khusus pada 500 tahun memisahkan Cyrus daripada Herod.

 

0
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *