APA HUBUNGAN KIRENIUS DENGAN KISAH KELAHIRAN NABI ISA [ensiklopedia]

Nama konsul di Rom pada tahun 12 SM. Tidak lama kemudian, dia mengetuai kempen menentang Homanadensians yang kuat di Asia Tengah. Pada 3 SM dia menjadi pemerintah di Asia; 3-4 tahun penasihat putera mahkota kekaisaran, Gaius Caesar, semasa kempen Gaius ke Armenia; dari 6 hingga 9 dia adalah duta besar kekaisaran (legatus pro praetore) di Syria-Cilicia. Ini nampaknya merupakan puncak kerjaya sosialnya: selepas itu dia tinggal di Rom dan meninggal di sana pada tahun 21.

Pada awal pemerintahannya di Syria-Cilicia, dia melakukan bancian Judea ketika itu adalah wilayah Rom ketika Archelaus dipecat. Banci ini, yang dicatat oleh Josephus (Ant. 18: 1-3, 26), adalah banci yang disebut dalam Kisah 5:37 . Dari Lapis Venetus (CIL, 3.6687) jelas bahawa bukan hanya di Judea, banci diadakan di bawah Cyrenius; Prasasti ini mencatatkan sejarah pekerjaan seorang pegawai yang bekerja di bawah Cyrenius, semasa menjadi duta besar di Syria-Cilicia dan melakukan bancian atas namanya di kota Syria, Apamea. Walau bagaimanapun, bancian dalam Lukas 2: 1ff mesti berlaku sekurang-kurangnya 9 tahun sebelumnya.

Pernyataan ini dalam Lukas 2: 2 mengenai banci sebelumnya, telah difahami dengan dua cara pilihan, iaitu: ‘Ini adalah pendaftaran pertama seumpamanya; dan berlaku ketika Cyrenius menjadi gabenor Syria ‘; atau ‘Ini adalah pendaftaran pertama yang dilakukan semasa Cyrenius menjadi gabenor Syria’.

Kemungkinan bahawa Cyrenius pernah menjadi gabenor Syria pada kesempatan sebelumnya disahkan dalam pengamatan sejumlah sarjana (terutama W. M Ramsay) dari kesaksian Lapis Tiburtinus (CIL, 14. 3613). Prasasti ini, yang mencatat sejarah kerja seorang pegawai Romawi yang terkenal, malangnya rosak sehingga nama pegawai itu hilang, tetapi dari orang yang masih kecil dapat disimpulkan bahawa dia adalah orang Cyrenius. Prasasti tersebut mencatat bahawa ketika dia utusan kekaisaran di Syria, dia menjawat jawatan itu “untuk kedua kalinya” (iterum Latin). Persoalannya: apakah dia menjadi duta besar kekaisaran di Syria untuk kali kedua, atau, apakah dia menerima jawatan duta besar kekaisaran untuk kali kedua setelah memerintah provinsi lain pada kesempatan sebelumnya?

Perkataannya tidak jelas. Ramsay berpendapat bahawa dia dilantik sebagai duta tambahan di Syria dari 10 hingga 7 SM, dengan tujuan menangani perang melawan Homanadensians, sementara pemerintah sipil berada di tangan gabenor lain, termasuk Sentius Saturninus (8-6 SM ); menurut Tertullian (Adv. Marc. 4,19) di bawahnya bahawa bancian yang disebutkan dalam Lukas 2: 1ff diadakan. Namun, ada alasan kuat (dijelaskan terutamanya oleh R Syme) untuk pandangan bahawa kedudukan duta besar Cyrenius bukan di atas Syria tetapi di Galatia, di mana Homanadensians sangat dekat. Dalam hal ini mesti dipertimbangkan kemungkinan bahawa ‘Saturnine’, yang mungkin dibaca oleh Tertullian dalam salinan Lukas 2: 2 dalam kepemilikannya, adalah catatan asal daripada ‘Kirenius’ (dengan demikian B. S Easton, The Gospel menurut St. Luke, 1926, hlm. 20; J. W Jack, ‘The Census of Quirinius’, ExpT, 40, 1928-1929, hlm. 496 dll).

LITERATUR. W. M Ramsay, Adakah Kristus Lahir di Betlehem ?, 1905; L. R Taylor, ‘Quirinius and the Census of Judea’, American Journal of Philology, 54, 1933, hlm. 120ff; R Syme, ‘Galatia dan Pamphilia di bawah Augustus’, Klio, 27, 1934, hlm. 122ff; dan kesusasteraan lain yang disenaraikan dalam TCERK, 1, 1955, hlm. 222. * DAFTAR, PENDAFTARAN PENDUDUK. FFB / BS

 

0
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *