BILAKAH BERLAKUNYA PERANG HOMANADENSIAN

Garis masa kerjaya Sulpicius Quirinius merangkumi sekurang-kurangnya tiga titik kukuh – konsulinya pada tahun 12 SM, perkhidmatannya kepada Gaius di Timur, dari 2 hingga 4 Masihi, dan bancinya Judea pada 6/7 Masihi. Terdapat beberapa pertanyaan mengenai statusnya sebagai gabenor Crete & Cyrene (c.15 SM?) Kerana sepertinya telah menjadi komando ketenteraan sebelum Jeneral belum bertugas sebagai Konsul, tetapi persoalan yang paling penting mengenai karier Quirinius adalah mengenai masa di mana dia melaksanakan Perang Homanadensian.

Memandangkan bukti bersurat di Antiokhia Pisidia untuk kehadiran Legiun V dan VII di selatan Galatia hingga setelah Perang Isaurian (6 Masehi), adalah tidak perlu untuk menyarankan mana-mana Gabenor Syria mengejar Homanadensians dari seberang Pergunungan Taurus. Lebih jauh lagi, keadaan di Timur selama bertahun-tahun akan menjadikannya tidak bijaksana untuk membuang dua dari tiga Legiun Syria (mereka masih belum berusia empat tahun pada saat kematian Herodes Agung) – selain dari mana-mana Jeneral yang memulakan kempen dari Antioch ke Taurus jarak sepatutnya bermula dengan pergunungan Cilician atau Isaurians.

Selain semua ini, satu-satunya cadangan bahawa Quirinius menyerang Pisidia dari Syria adalah dari yang menunjukkan bahawa ia berlaku dari 3 hingga 1 SM. Motif mereka adalah untuk mewujudkan kematian akhir bagi Herodes dan pemerintahan awal bagi Quirinius, yang keduanya sepertinya mustahil setelah dilakukan analisis sejarah yang menyeluruh. Selain jilid ini *, mereka harus memeriksa karya Mitchell dan Levick di Galatia, dalam bibliografi *. Tetapi sekarang setelah menjawabnya, kami terus maju.

Menerima bahawa Quirinius melaksanakan Perang Homanadensian sebagai Proconsul of Galatia, mungkin dari Antioch Pisidia, bermaksud pemerintahannya di sana pasti berlaku antara 12 SM dan 2 Masihi. Nasib baik tonggak Via Sebaste membuktikan kehadiran Cornutus Aquila dan penyelesaiannya (atau hampir selesai; lihat Levick) jalan itu pada tahun 6 SM. Lebih jauh lagi, ketika jalan itu mengikuti jalan yang sukar melalui pergunungan yang terletak beberapa batu di sebelah barat lembah Sungai Kestros, di mana jalan moden terletak, nampaknya lebih pasti bahawa jalan Rom dibina sebagai batu kapur (jalan sempadan) sebelum Pisidia telah tenang.

Itu menunjukkan kedatangan Quirinius paling awal di Galatia pada pertengahan 5 SM. Bagaimanapun, dengan jarak antara 6 SM dan 2 Masehi, hal itu hampir tidak mungkin terjadi kemudian, dan kerana tujuan jalan itu adalah untuk pengangkutan ketenteraan yang cepat di sekitar daerah yang bermusuhan, nampaknya wajar untuk menganggap tahap persiapan berikutnya untuk perang itu bermula pada tahun berikutnya. Galatia bukanlah titik strategis untuk menempatkan Legiun kecuali untuk mengarahkan mereka secara lokal, dan keperluan Empayar yang lebih besar akan mendorong Augustus untuk menenangkan Anatolia secepat mungkin.

Atas dasar ini, antara lain, Levick bersetuju dengan Ronald Syme yang hebat yang mencadangkan perang itu berlaku pada tahun 4-3 SM. Dengan cadangan mereka di atas bukti sejarah seperti itu, saya hanya menyimpulkan Quirinius tiba di 5 dan meninggalkan 2, meninggalkan dua musim panas penuh untuk kempen sehingga sukar Augustus menghadiahkannya dengan kemenangan hiasan. Jelas, pandangan ini mengecualikan Quirinius dari sebarang penyertaan di Syria antara 3 dan 1 SM, tetapi seperti yang dinyatakan di atas, prospek itu tidak pernah memiliki landasan sejarah yang tegas.

0
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *