Press "Enter" to skip to content

SEJARAH KELANTAN

RUJUKAN : https://ms.what-this-is.info/12314/1/sejarah-kelantan.html

Sejarah pinang Lama sangat membingungkan penyelidik. Namanya adalah sering berubah. Pada abad pertama ia dikenali sebagai Bidang supaya lebih mudah untuk melihat, Nusa Bidang atau Bidang. Menghampiri abad kedua kawasan yang Genting Kera sampai Semenanjung telah diberi nama umum sebagai Yawadwipa atau Kawasan Jawa. Pada abad ke 2 Negara Bidang supaya lebih mudah untuk melihat mengubah nama untuk Kunjarakunja nermaksud Cerang Gajah atau Cerang Besar, yang terkenal sebagai Penghijauan Besar dan dalam riwayat tradisi ia disebut sebagai lebar daun. Log sejarah China menyebut sebagai Chu-Yu-K penembak, Tu – Kkun atau Tu-ya, dan ia akan menjadi salah satu dari negeri di bawah koloni Raja Funan, iaitu negara-Negara di area Teluk Siam sekarang berdasarkan di Kamboja. Kira-kira tahun 369 Iklan, Kusuma Citraraja atau Jayapurusya,Raja Kunjarakunja apabila ia telah bangun memberontak dan membebaskan diri dari kekuasaam Gunung dan memberikan sebuah nama baru untuk negaranya sebagai Kalathana cara Tanah Raksasa dikenali sebagai Tanah Tegang dalam riwayat tradisi pinang. Ibu kota bernama Yawakoti atau Titik Jawa yang terletak di Hilir pinang kira-kira 10 kilometer di sisi barat Bukit Jangkitan ketika ia terletak di pantai. Kota ini dikatakan telah tenggelam ke bumi. Akan datang setelah dua tahun nama Kalathana mengisytiharkan, raja telah diserang dan meruntuhkan Kerajaan Gunung. Sebagai ganti Empayar Kalathana telah dibangunkan. Empayar Kalathana tidak usia tua,ia runtuh oleh kerajaan Champa yang terkenal dalam tradisi islam sebagai Empayar Champaka Sari.

Sejak awal abad pertama telah sekitar beberapa negara kecil di Kelantan. Claudius Ptolemy, Mesir penulis yang yunani di pertengahan abad ke–2 Iklan mencatat nama tempat-tempat seperti Koli Polis, Primula dan Tharra. Menurut sejarah dari semua tempat-tempat yang disebut Ptolemy adalah terletak di kawasan Pantai Timur Melayu Semenanjung yang disebut dalam buku ini sebagai Emas Semenanjung” adalah kawasan di negeri Kelantan sekarang disebut sebagai Kalathana.

Chi-lan-tan adalah nama yang pertama kali digunakan oleh penulis Cina, Chau Ju Kua ketika dia dicatat bahwa dalam tahun 1225 Iklan ini negeri di bawah penindasan Kerajaan Srivijaya. Dalam syair Jawa Nagarakertagama esei Prapanca, Negara di tahun 1365 Iklan di bawah naugan Majapahit Empayar berdasarkan di Jawa Timur. Dalam sejarah Melayu oleh Tun Sri Lanang lagi pada abad ke–15 Iklan Kelantan lebih negara-negara Pattani. Dalam masa yang sama sejarah China dicatat bahwa dalam tahun pukul 14: 11 Iklan Kelantan negeri diperintah oleh seorang raja bernama Kumar Muslim yang dipuji oleh Raja China sebagai seorang raja yang baik. Dia tidak pernah menghantar penghormatan dan tawaran untuk Raja China.

1. Kerajaan Dagu-tu. (The government Chin-tu)

Empayar Tanah Merah Dagu-ini sebenarnya adalah serpihan Funan. Asalnya, Negeri Tanah Merah ini adalah sebuah Negeri Persekutuan, yang dikenali sebagai Kalathana yang berarti Tanah Raksasa.

Perikatan ini berisi empat negeri yaitu:

 • Thanathana Terengganu.
 • Kuli Pahang. (Coolie Pahang)
 • Kalathana Kelantan.
 • Gangga Negara Perak. (Ganges National Silver)

2.1. Sultan dan raja-Raja dari Kerajaan Jambi. Sultan – Awal Langkasuka. (Sultan – The Beginning Of Langkasuka)

 • 1267-1339: Sang Raja Tawal, Raja Langkasuka, anak sulung Raja Sakranta, Kaisar Jawaka. Dia dikalahkan oleh Siam di 1295 dan melarikan diri ke Ligor. Setelah kehilangan Singgora, dia menetap di Kelantan dan membangun kota baru.

2.2. Sultan dan raja-Raja dari Kerajaan Jambi. Sultan – Dinasti Chermin. (Sultan – Dynasty Chermin)

Dinasti Chermin atau kerajaan Chermin adalah kerajaan yang memerintah Langkasuka, Kelantan dan Singgora. Kerajaan ini pernah mengembangkan anak untuk menutup Universiti, Perak, utara Sumatra dan Champa. Keturunan raja-raja di kerajaan ini diperintah Kelantan dan Champa di Vietnam.

 • 1339-1362: Sultan Mahmud Ibni Adullah, anak Sri Paduka Sang Tawal, Raja Langkasuka. Menjadi Raja Langkasuka setelah kematian ayahnya, dan mendirikan Kerajaan Chermin. Mengembangkan empayar kerajaan Chermin untuk menaklukkan Perak, Khususnya, Champa dan utara Sumatra. Dikalahkan oleh kerajaan Sukhothai pada tahun 1345 dan memberi penghormatan untuk Sukhothai. Dalam Islam dan menggunakan tajuk Sultan Mahmud Jeddah Riayah Saadatussalam. Pemindahan ibu kota ke Kawasan Bukit. Kerajaan-nya menjadi orang suruhan Majapahit selepas Majapahit mengalahkan Sukhothai pada tahun 1357. Meninggal pada tahun 1362.
 • 1561-1565: Sultan Ibrahim ibni al-Sultan Mansur dilantik untuk pertama kalinya.
 • 1362-1418: Sultan Baki Shah ibni al-Sultan Mahmud, Raja Chermin, anak Sultan Mahmud bin Abdullah, Raja Langkasuka dan Kelantan.
 • 1526-1547: Sultan Ahmad Shah ibni al-Sultan Raja Mansur, anak untuk Raja Muda Mahmud Shah II ibni al-Sultan Gombak Shah. Diisytiharkan setelah kematian kakek.
 • 1570-1579: Paduka Sri Sultan Ibrahim ibni al-Sultan Mansur dilantik untuk kedua kalinya.
 • 1467-1522: Sultan Mansur Shah ibni al-Sultan Iskandar Shah Setelah pemerintahan Raja Ku Umar dilahirkan mengenai pemerintahan Sultan Iskandar sehingga 1465M. Kemudian Kelantan diperintah oleh Pangeran Sultan Mansur. Dalam pemerintahan Sultan Mansur, nama pinang telah menjadi popular sehingga Melaka negeri di bawah pemerintahan Sultan Mahmud Shah. Pada 1477M, Sultan Melaka telah mengirim pasukan nya untuk menyerang Republik. Bagaimanapun ini berakhir dengan simpul peristiwa menarik, iaitu Sultan Mahmud Shah telah menikah dengan Putri Sultan Mansur bernama Onang Kening, yang kemudian menjadi ibu untuk Raja Perak pertama, iaitu Sultan Muzaffar Shah 1528M.
 • 1418-1429: Sultan Sadik Muhammad Shah ibni al-Sultan Baki Shah – Memindahkan pusat memerintah kerajaan Chermin ke pedalaman Nenggiri.
 • 1565-1570: Raja Umar bin Raja Ahmad Terengganu.
 • 1547-1561: Sultan Mansur Shah ibni al-Sultan Ahmad Shah.
 • 1522-1526: Sultan Gombak ibni al-Sultan Mansur Shah – Apabila Sultan Mansur Shah meninggal 1526M 928H, kemudian anaknya, Raja Gombak dinobatkan sebagai Sultan dengan gelaran “Sultan Gombak”. Selepas-nya yang mulia Raja Gombak meninggal, maka cucunda dia yang telah dibuat putera angkat, yang adalah Raja Ahmad, diisytiharkan untuk menjadi Sultan pinang di 1584M 992H. Dengan gelaran Sultan Ahmad, Dia menikah dengan Miss Banun Puteri Seri Nara DiRaja, itu adalah sepupu kepada Raja Hussein di sebelah istri Lela Wangsa Banjir. Dia kedua-dua telah diberkati dengan seorang putri bernama Cik Siti Wan Kembang.
 • 1429-1467: Sultan Iskandar Shah ibni al-Sultan Keseimbangan Shah Raja Kemas Jiwa.

3.1. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Sultan dan Raja dari Kerajaan Champa / Jembal. (The Sultan and the King from the Kingdom of Champa / Jembal)

 • 1671-1676: Sultan Abdul Rahim ibni al-Sultan Samir ud-din Bahar.
 • 1616-1637: Sultan Abdul Kadir ibni al-Sultan Samir ud-din.
 • 1667-1671: Ratu Saadong aku binti Raja Loyor, anak Perempuan Sebagai Mala, Raja Jembal.
 • 1602-1605: Sultan Addil ud-din ibni al-Sultan Nik Jamal ud-din penobatan masa ke dua, Raja pinang.
 • 1675-1721: Sultan Omar Ibni Al-Sultan Raja Tongkat Saya.
 • 1579-1597: Sultan Addil ud-din ibni al-Sultan Nik Jamal ud-din penobatan pertama kali.
 • 1649-1663: Raja Loyor bin Raja Sihir saya.
 • 1637-1649: Raja Sihir saya ibni al-Sultan Abdul Kadir, Raja Limpopo-Utara Jembal dan Pattani.
 • 1663-1667: Pembinaan – Puteri Saadong.
 • 1597-1602: Sultan Muhammad ibni al-Sultan Ibrahim.
 • 1605-1616: Sultan Samir ud-din ibni al-Sultan Nik Jamal ud-din, Raja pinang, anak Nik Jamal ud-din bin Wan Abul Muzaffar, Timbalan Raja Champa.

3.4. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Raja Abdul Rahim. (King Abdul Rahim)

Setelah kematian Raja Abdullah, Puteri Saadong dilantik sebagai Raja Abdul Rahim, iaitu saudara raja Abdullah menjadi Sultan di Kota rumah-Rumah besar di 1671M 1082H dan berkahwin dengan janda Raja Abdullah, anak kepala Suku Ngah Jembal. Selepas Puteri Saadong menjadi Raja dari Bukit Berkobar dan sejak itu ceritanya tidak dapat dikesan lagi.

Kemudian, Raja Abdul Rahim yang telah meninggal dunia akibat ditusuk oleh orang-orang di pinggir Danau di musim sejuk Mandi. Dengan meninggalkan sejarah “istana kerajaan” dan ada Kerajaan Jembal yang pada masa itu terletak di bawah pemerintahan Raja Omar, yang bergelar Sultan Omar di 1675M 1086H.

3.5. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Keturunan Raja Jembal. (The Descendants Of Raja Jembal)

Kerajaan Jembal adalah kerajaan yang memerintah di Bawah Limpopo didirikan oleh keturunan raja Champa. Keadaan Champa dari abad ke-14 ke abad ke-19 melawan serangan Vietnam dinasti Dung dari utara. Vietnam mempunyai hubungan dekat dengan budaya China tapi Champa pula, lebih dekat dari segi budaya, bahasa dan agama dengan bahasa inggris sehingga digelar Bahasa inggeris. Banyak penduduk keadaan Champa berundur ke Kelantan setelah satu demi satu kota mereka jatuh ke tangan Vietnam seperti kota Sebagai dan Inderapura. Kota terakhir Champa yang jatuh ke tangan orang Vietnam adalah kota Panduranga itu adalah kota Ho Dagu Minh sekarang. Massa keluaran orang Melayu Champa untuk Kelantan menyebabkan pembinaan pangkalan / pelabuhan yang telah diberi nama Pangkalan Champa iaitu Pengkalan Chepa sekarang. Orang-orang Bilang ini adalah yang mendirikan kerajaan Jembal.

3.7. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Warisan. (Heritage)

Bapa Tuan Guru Nik Abdul Aziz Menteri pinang, AImarhum Haji Nik Mat bin Raja Banjar adalah keturunan Raja Jembal yang memerintah negeri pinang di abad ke-16. Keturunan Raja Jembal ini masih banyak lagi di dalam negeri pinang, terutama di Kota Jemba Kedai Lalat, Pulau Kota Binjai dan beberapa kampung-kampung lain di koloni Kota Baru.

3.8. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Sejarah Raja Jembal. (The History Of Raja Jembal)

Sejarah Raja Jembal ditulis oleh Lewat Dato Perdana Menteri nya yang Mulia Raja Nik Mahmood Nik Ismail ayah Tan Sri Nik Ahmad Berhak dan Tan Sri Haji Nik Mustapha Fathil sebelum Perang Dunia Kedua. Buku-buku sejarah Raja Jembal yang dia menulis telah dibuat menjadi sebuah buku bacaan pengetahuan sejarah sekolah-sekolah Melayu Kelantan sebelum Perang Dunia Kedua.

3.10. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Sekolah. (School)

Sekolah menengah di Kedai Lalat telah diberi nama Sekolah tinggi Raja Tongkat sihir dan yang sekolah di kota yang sama yang telah diberi nama Negara Sekolah Raja Bahar.

3.11. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Lokasi. (Location)

Ia berkata, saudara keturunan Raja Jembal kini berada di sekitar Menyimpan Lalat, Pulau Kota Sering dan di daerah-daerah lain di Kelantan dan masih menggunakan bahasa kerajaan atau bahasa istana dalam ucapan di antara mereka.Kata-kata saya mac, ibu, ayah, set off, menyemburkan, meninggal dan yang lain masih digunakan oleh keturunan Raja Jembal bahkan sekarang mereka hanya orang biasa yang tinggal di beberapa desa di Kelantan. Ini bermakna bahawa pengaruh istana dan masih tebal antara besar-besar-cucu Raja Jembal masih hidup, sekarang bahkan jika mereka dipisahkan dari istana sejak tiga abad yang lalu. Pembangunan masa telah membawa anak-anak dan cucu-cucu adalah keturunan Raja Jembal berkelana di seluruh negeri di Malaysia Barat, khusus Kuala Lumpur.

3.12. Timbalan Dinasti Kerajaan Jembal. Masyarakat. (Community)

Persatuan untuk Kesejahteraan Keluarga Raja Jembal telah ditubuhkan dan menerima berkat dari Persatuan saudara-Saudara Royal Kelantan. Persatuan untuk Kesejahteraan Keluarga Raja Jembal sekarang pertama yang ditetapkan oleh Lewat YM Raja Mahmud bin Raja Mamat, bekas Anggota Undangan Negeri Limbongan, Eksekutif dewan Pertanian Kelantan Rakyat Naim pada masa Barisan Nasional peraturan pinang dan Wakil Pemimpin adalah Guru Tuan Mat bin Raja Kechik.

Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat juga telah dilantik sebagai penasihat untuk Persatuan Kebajikan Keluarga Raja Jembal itu. Keluarga Diraja pinang telah diberitahu pelantikan. Ini tidak bermaksud untuk komen di panjang lebar tentang cerita dan sejarah Raja Jembal, tetapi hanya semata-mata untuk mengaitkan sedikit sejarah tentang kakek-nenek Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz dan keluarganya sebagai keturunan Raja Jembal terkenal dalam sejarah negeri pinang. Bapa datuk kepada Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz masih menggunakan panggilan raja, yang adalah Raja Banjar.

Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz ingat apa-apa tentang almarhum kakek. Raja Banjar adalah bukan orang kaya juga memiliki banyak tanah. Menurut Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz, kakeknya seperti perjalanan meninggalkan rumah anda sampai satu atau dua minggu. Ketika dia pulang, dia bekerja di atas tanah dengan menanam palm dan getah seperti bersungguh-sungguh sebagai ganti masa kerjanya telah sia-sia disebabkan oleh dalam perjalanan.

4.3. Kesultanan Melayu Pinang. Sultan dan Raja Salsilah Kerajaan Pattani. (The Sultan and the King of Salsilah Government Pattani)

 • 1765-1795: Raja Lama Yunus Bin Raja Lama Terbaru.
 • 1739-1746: Tiada raja-raja perang saudara antara Limpopo Barat Raja Lama Pandak dan pantai timur Raja Panjang Sejarah.
 • 1746-1756: Raja Panjang Sejarah kedua kalinya.
 • 1756-1758: Raja Lama Pandak bin Tuan Tua Bin Dato Pangkalan Lama Wan Daim. pemerintah pinang-Barat.
 • 1836-1886: Sultan Muhammad II Ibni al-Sultan Tengku Temenggong Panjang Tan bin Raja Lama Yunus.
 • 1795-1800: Tengku Muhammad Ibni Sultan Mansur Riayat Shah aku Terengganu.
 • 1758-1763: Raja Lama Muhammad, anak Master yang Sulung.
 • 1734-1739: Raja Panjang Sejarah Bin Lama Bahar, Raja Jembal Kelantan Pantai Timur.
 • 1721-1734: Raja Lama Bahar bin Dato Pangkalan Lama Wan Daim Dato merah Jambu Pattani bin Dato Wan Nik Pattani Bin Ali Andi.
 • 1835-1836 pemerintahan dengan: Sultan Muhammad II dan Tengku Panjang Semua Perempuan Ibni al-Sultan Raja Lama Yunus, Raja Bendahara Banggul.
 • 1800-1835: Sultan Muhammad aku Diusir saudara-di-undang-undang Tengku Muhammad Ibni Sultan Mansur Terengganu.
 • 1899-1920: Sultan Saw IV Ibni Sultan Muhammad III Ibni al-Sultan Muhammad III.
 • 1944-1960: Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Saw IV.
 • 1920-1944: Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Saw IV ibni al-Sultan Saw IV.
 • 1960-1979: Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim.
 • 1979-2010: Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra.
 • 2010-Hadir: Sultan Muhammad V Ibni Sultan Ismail Petra.

5.1. Perdana Menteri Pinang Berketurunan Lama Gaffar. Gelaran “Panjang”. (The Title Of “Length”)

Sudah menjadi kebiasaan di kalangan raja-raja, pada gilirannya, anak sulung mereka akan mewarisi tahta. Begitu Lama Gaffar adalah putera sulung Raja negeri Reman yang terletak di Yala, Thailand Selatan ke Hulu Perak sekarang.Pendapat yang dinyatakan riwayat lain adalah tidak menyebut itu judul Panjang berasal dari pernikahan antara lelaki sisi status Wan dengan wanita status Raja atau Nik,ini boleh membuktikan dengan perkahwinan Draja zaman kuno di mana saudara status Wan yang Wan Daim digelar DatoPangkalan TuaRaja Patani telah menikah dengan seorang kerabat status Raja kemudian daripada ini tempoh yang keturunannya diberi nama Lama Sulong dipanggil juga Tuan Sulong,Lama Ahli kemudian digelar Tuan Besar Jembal,Lama Senik Kelelahan kadang-kadang dipanggil juga Tuan Wook dan Lama Nik kemudian digelar Dato Pasir. namun status untuk tajuk Engku,Wan,Tuan,Panjang,Nik, Che dan Raja adalah sama taraf sebelum abad ke-20.Pendapat yang mengatakan bahwa kata “Panjang” berasal dari kata Siam “masa Lapang” diambil dari “Luk Luang” yang berarti “Anak dari Raja”. Dalam tradisi Siam, semua anak-anak raja akan dipanggil Luk Luang. Namun berdasarkan organisasi carta keluarga diraja Kelantan / Pattani lama, kebanyakan pria muda yang diberikan pangkal nama “Panjang” tanpa ada sulung atau tidak. Dalam hal ini menampakan dalam konteks gelaran “Panjang” ciri-ciri pada berurusan bukti ini maklumat ke maklumat sokongan pendapat yang kedua. Ini berbeda dengan yang Lama Jaafar di Perak karena dia anak Ngah Ibrahim. – Anak yang diberi nama dasar Tuan di pantai timur atau “Nan” atau “Nang” di Terengganu dipercayai dari perkataan “Nae” bermakna “puteri dalam bahasa Siam.

6. Penaklukan Siam. (The Conquest Of Siam)

Dalam 1826, penaklukan Siam ke atas Patani telah diakui oleh British. Dalam usaha untuk mengukuhkan genggaman lebih Pattani, pada tahun 1902 kerajaan Siam melaksanakan dasar Thesaphiban. Phraya Pattani untuk-V, Sultan Abdul Kadir Kamarudin Syah Ibni Sultan Sejarah Syarafuddin Syah memberontak tapi berjaya dikalahkan dan dibuang ke Kelantan.

Oleh itu, sistem peraturan Kesultanan Melayu telah dihapuskan. Dengan menandatangani Perjanjian Bangkok pada tahun 1909, Patani telah diakui oleh British sebagai bagian dari koloni Siam bahkan tanpa kehendak orang-orang Melayu Patani.

Perjanjian-bahasa Siam tahun 1909, juga dikenal sebagai Perjanjian Bangkok tahun 1909, adalah perjanjian antara United Kingdom dan Thailand pada tahun 1909. Perjanjian ini telah ditandatangani di Istana Raja Siam di Bangkok pada Mac 10 tahun 1909 dan diratifikasikan pada 9 bulan julai tahun 1909.

8. Kelantan – Penjajahan Jepun. (Kelantan – Japanese Colonial Rule)

Jepang mendarat di malaya berlaku di sebagai cepat seperti kilat bermula di Pantai Kuala Pak amat, Kelantan. Tempoh antara masa konvoi Jepang berlepas dari Saigon, perancis Indochina menuju ke selatan pada 6 desember 1941 sehingga mendarat di Kota Bharu pada 8 desember 1941 ia mengambil masa tiga hari. Mitos keunggulan tentera British di Timur Jauh dimusnahkan dalam tempoh hari 69 di Singapura, yang merupakan pusat pangkalan Tentera British di Timur Jauh, berlutut pada kekuatan Jepang di 15 bulan februari 1942.

10. Itu Ketidakjelasan Sejarah Pinang. (The Obscurity Of The History Of Penang)

Ada yang mengatakan terdapat penyelewengan berkaitan dengan fakta-fakta sejarah negeri ini. Pendedahan yang telah dibuat karena ada sebuah pesta yang terasa. Itu penyelewengan dikatakan bermula dengan melepaskan buku “Ringkasan Cetera Kelantan” oleh Dato Perdana Menteri Nik Mahmud Bin Ismail sebelum 1950-an. Penyelewengan fakta ini adalah dipercayai yang akan dilakukan dalam dirancang dan berterusan ini adalah terbukti dengan keluaran terbaru buku sejarah pinang “Iktisar Sejarah pinang” yang kemudian diiklankan majalah “Pengasuh” melepaskan MAIK.

Ia berkata, banyak orang tidak menyadari bahwa selepas kejatuhan “Kota Kubang Labu” akibat Perang Kota Kubang Labu II di 1762 antara Lama Mohamad, yang memerintah Bandar Kubang Labu dengan Panjang Gaffar Lama Gaffar adalah Raja Muda Negeri Reman bukannya anak pembesar Reman seperti yang didakwa dalam buku di atas, negeri kemudiannya telah diperintah oleh Panjang Gaffar dan keturunannya.

Pusat adalah peraturan utama dalam pemerintahan Lama Gaffar di Negeri ini di Kota Limbat, Peringatan dan pada masa yang sama angka yang Panjang Jonah anak Panjang Sejarah yang adalah teman terbaik Lama Gaffar yang dianggap sebagai adik oleh Panjang Gaffar. Lalu Lama Yunus telah diberi kuasa untuk memerintah dengan Panjang Gaffar dari Sungai Pasir Tumbuh untuk ke Laut dan Di sebelah Barat ke Bukit Cape Narathiwat. Bagaimanapun, semua keputusan dan sebenar kuasa yang berkaitan pentadbiran dan kes-kes jenayah yang terletak di bawah bidang kuasa-Nya Lama Gaffar di kota Limbat. Peristiwa-peristiwa yang dipimpin untuk kemunculan nama “Limpopo”, yang dikatakan berasal dari kata “Negeri Kandungan Lintang” antara bertahan Raja yang Panjang Gaffar berdasarkan di Kota Limbat dengan Panjang Yunus dalam Kota Pangkalan Galuh.

Fakta-fakta yang berkata cuba terdistorsi oleh pihak-pihak tertentu di Kelantan dengan twist acara menyatakan Panjang Yunus memberi kuasa kepada Lama Gaffar bertujuan untuk meremehkan dan seterusnya, menghapuskan peranan Lama Gaffar dalam lipatan sejarah pinang sedangkan dalam perang, boleh dipercayai Lama Gaffar berjaya berperang dan dikalahkan Lama Mohamad, siapa yang dibantu oleh Panjang Deraman.

Namun, setelah merujuk kembali kepada mereka ahli dalam bidang sejarah termasuk pertahanan leluhur Tuan Guru Syeikh Wan Ahmad bin Wan Muhammad Zain Mustafa Al-Fathoni guru untuk Waliyullah Sheikh Nasir Tahu Tok Kenali Kelantan juga teman dekat ke Nik Mahmud) – itu telah terbukti bahwa Ringkasan Cerita pinang tidak ditulis oleh Dato Perdana Menteri Nik Mahmud Bin Ismail tetapi oleh beberapa orang saudara yang tidak berpuas hati dengan layanan terlalu baik diberikan KDYMM Al-Sultan ketika ia terhadap Dato Perdana Menteri untuk perkhidmatan Dato Perdana begitu banyak untuk Negara pinang dan Malaysia sendiri.

Dalam pemerintahan-nya Lama Gaffar dan keturunannyalah, telah memenuhi undang-Undang Pas di Kelantan. Antara angka-angka yang terlibat dan menjadi tempat rujukan dan nasihat untuk pelaksanaan hukuman ini adalah Nik Ismail Limbat Tok Baruh yang keturunanan Raja Pink Patani asal. Keturunannya kemudian mendirikan pondok Bukit Abal dan salah satu keturunan muncul sebagai tokoh agama yang terkenal itu adalah Tuan Guru Haji Daud Bukit Abal.

Peraturan dari keturunan Panjang Gaffar di Kelantan berakhir setelah peristiwa tentang pemberontakan Tok Janggut pada tahun 1915 iaitu dalam pemerintahan Tengku Besar Rapids Tengku Besar Tn. Ahmad, yang memerintah pada Jeram, Pasir Beliau. Peristiwa-peristiwa yang membawa kepada keruntuhan peraturan dari keturunan Panjang Gaffar dipercayai telah sambungan dengan keengganan untuk mengenali pengaruh bahasa inggeris dan Siam di negeri pinang. Akibat politik mainan penjajah inggris dan Siam, keturunan Panjang Yunus kemudian diakui sebagai penguasa pinang.

 • diberi laluan untuk menerajui KAFA. Sejarah tertulis dalam buku bola sepak Kelantan dimana pada tahun 2005, Kelantan merupakan satu – satunya negeri yang
 • Kota Bharu. Sultan Kelantan Sejarah Kelantan Sepintas Lalu Bahagaian II Sejarah Kelantan Perbadanan Muzium Negeri Kelantan 2007. Dicapai pada
 • Kelantan Panji Raja Perempuan Mahkota itu tanda kedaulatan Sultan Kelantan Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang – orang Melayu Kelantan
 • Pattani Besar 1603, Ulu Kelantan merupakan wilayah yang merangkumi Machang hingga ke Gua Musang. Tidak seperti Kelantan Timur dan Kelantan Barat yang mempunyai
 • diberi laluan untuk menerajui KAFA. Sejarah tertulis dalam buku bola sepak Kelantan dimana pada tahun 2005, Kelantan merupakan satu – satunya negeri yang
 • Bahasa Melayu Kelantan atau Bahasa Kelantan tulisan Jawi: بهاس ملايو کلنتن atau dikenali juga sebagai kecek kelate ialah sebuah Bahasa Austronesian
 • Di Kelantan suatu masa dahulu, sistem pembesar peringkat pusat atau tertinggi di Kelantan dapat dilihat apabila Sultan Muhammad I melantik 7 orang pembesar
 • Keping ialah mata wang Kelantan sehingga tahun 1909 apabila ia digantikan dengan dolar Selat. Duit syiling itu diperbuat daripada timah dalam jenis mata
 • dari Teluban atau Narathiwat hingga ke Sungai Kelantan Pusat pentadbirannya ialah di Kota Kubang Labu. Pernah beberapa kali menyerang Kelantan Timur
 • Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan terdiri daripada anggota Dewan Undangan Negeri ADUN yang telah dilantik oleh Menteri Besar bagi memegang portfolio
 • Darurat Kelantan 1977 merupakan sebuah peristiwa darurat yang telah berlaku di Kelantan Malaysia dari November 1977 hingga Februari 1978. Keadaan darurat
 • Hikayat Seri Kelantan merupakan manuskrip tulisan Melayu mengenai sejarah pemerintahan negeri Kelantan Naskhah ini dipercayai ditulis pada 5 Februari
 • Matrikulasi Kelantan Pejabat Tanah Dan Jajahan Pasir Puteh Ensiklopedia Britainnica dalam talian Laman web KADA Laman web rasmi Kerajaan Kelantan Kedudukan
 • Perbadanan Muzim Negeri Kelantan, 1987 – Kelantan – 268 pages Kelantan zaman awal: kajian arkeologi dan sejarah di Malaysia. Hassan Shuhaimi bin Nik Abd
 • di Kelantan YIK telah ditubuhkan pada 1 Julai, 1974 di bawah kuatkuasa Enakmen Kelantan bilangan 9 1968 Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan dengan
 • Januari 1974 di Kota Bharu, Kelantan Malaysia merupakan Tengku Mahkota Kelantan Baginda telah diputerakan di Kota Bharu, Kelantan pada 20 Januari 1974. Yang
 • di bahagian Utara Terengganu di Malaysia, terletak antara Kota Bharu, Kelantan dan Kuala Terengganu, Terengganu. Tapi sekarang semakin membangun, menjadi
 • tersebut Kelantan menang 2 – 1 menjadikannya sebagai sejarah untuk bola sepak Kelantan apabila mereka berjaya membawa balik Piala Malaysia ke bumi Kelantan untuk
 • Sejarah Sabah juga termasuk dalam sejarah Brunei dan sejarah Malaysia yang sebelum ini merupakan sebahagian dari Brunei dan kini Malaysia. Sejarah terawal
 • Singapura memainkan peranan yang kecil di dalam perkembangan sejarah Asia Tenggara sehinggalah Sir Stamford Raffles menubuhkan sebuah pelabuhan British

 

0
0

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *