Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 21, 2019

Today we are to publish new news


Sebagai pembekal penyelesaian laman web akhbar dan majalah dalam talian , kami sering menghadapi orang baru dalam penerbitan dalam talian dengan tanggapan yang tidak betul atau memerlukan pengemaskinian. Sesetengahnya adalah andaian dari dunia media cetak yang tidak benar-benar digunakan secara dalam talian. Sesetengah yang lain hanyalah perkara yang hanya perlu ditunjukkan. Bagi kepentingan orang lain yang mungkin mempertimbangkan untuk menerbitkan laman berita atau majalah mereka sendiri, kami telah mengumpulkan senarai mereka di sini.

Gunakan sistem pengurusan kandungan (cms)
Sebarang penerbitan dalam talian hari ini harus menggunakan sistem pengurusan kandungan (cms), bukan sekadar akhbar atau majalah. A cms membolehkan anda dan kakitangan anda menghantar kisah anda dan membuat perubahan tanpa perlu bergantung kepada pihak ketiga. Di Internet, masa diukur dalam beberapa minit dan jam, bukan pada hari-hari.

Sistem pengurusan kandungan juga memungkinkan dan boleh mengatur beribu-ribu kisah berita yang akan anda miliki.

Edisi adalah konsep ketinggalan zaman
Idea edisi adalah sisa ketinggalan zaman dan media cetak yang tidak cekap. Berita dalam talian adalah mengenai sentiasa dikemas kini. Tidak perlu, atau sebab, untuk menyusun cerita dalam edisi berkala dalam talian. Tidak ada kelebihan untuk menahan cerita agar dapat diterbitkan bersama. Malah, cuba mengatur cerita anda menjadi edisi boleh menjadi kelemahan yang sangat nyata kerana ia memerlukan lebih banyak kerja pentadbiran – untuk tidak memberi manfaat.

Sekiranya sesuatu bernilai penerbitan, penerbitan bernilai sekarang.

Terbitkan pada bila-bila masa
Satu corollary ialah anda boleh, dan harus, menerbitkan berita berita dalam talian pada bila-bila masa. Ini baik dan buruk. Baik dalam bahawa anda boleh menerbitkan mengikut kadar dan jadual anda sendiri. Tidak baik kerana anda sentiasa perlu dikemas kini. Ini adalah keseimbangan yang perlu dijumpai.

Tidak perlu mengarkib cerita
Sebaik sahaja anda menerbitkan berita, anda harus meninggalkannya dalam talian. Selamanya. Ia akan terus mempunyai pembaca hari atau minggu selepas penerbitan. Sepanjang jangka panjang, ia juga akan muncul dalam hasil carian juga. Ini adalah manfaat meninggalkan cerita dalam talian. Oleh kerana kos mempunyai laman web lain pada asasnya sifar, mengapa anda ‘mengarkibkan’nya?

Walaupun ini mungkin kelihatan jelas di belakang, kami mempunyai pengguna yang bertanya mengenai arkib. Setiap kali, kita perlahan-lahan meyakinkan mereka bahawa tidak ada keperluan untuk perkara sedemikian.

Minit pengguna yang sangat kecil berpendapat bahawa ‘arkib’ akan membolehkan pelawat mencari cerita lama. Malangnya, itulah sedikit kejahatan. Mempunyai keupayaan pencarian yang baik di laman web adalah cara yang lebih baik bagi pengunjung untuk mencari cerita lama. Ia akan menjadi lebih cekap dan berkesan juga.

Kandungan harus terbuka
Web dibina atas keterbukaan dan penyambungan, dan berita anda harus terbuka dan boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Inilah cara anda membina jenama yang dipercayai dan memperoleh pembaca. Perkara yang lebih buruk yang boleh anda lakukan pada hari-hari awal adalah memotong akses dalam cubaan untuk memperoleh pelanggan berbayar. Jangan. Sehingga anda mempunyai jenama yang dikenali dan dipercayai (dan mungkin tidak juga kemudian), calon pembaca tidak akan tahu anda, lebih kurang peduli.

Berkonsentrasi pada pembaca
Pada hari-hari awal menerbitkan majalah akhbar baru dalam talian anda, anda harus menumpukan perhatian kepada pembaca yang semakin meningkat. Jangan teralih dengan cara untuk memonetkan laman web anda.

Buat sesuatu yang bernilai kepada pembaca anda terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak mempunyai ini, tiada yang lain akan berfungsi.

Terdapat sejumlah terhad fon boleh digunakan dalam talian
Atas sebab-sebab sejarah dan teknikal, terdapat beberapa fon terhad yang boleh digunakan dengan selamat dalam talian . Hanya kerana anda suka fon yang terdapat pada komputer anda, tidak bermakna semua orang juga akan mempunyai font yang dipasang. Anda hanya perlu menggunakan font yang kemungkinan besar tersedia untuk kebanyakan pelawat.

Senarai sebenar bergantung kepada siapa yang anda tanyakan, dan apa yang mereka anggap sebagai ‘selamat’ digunakan. Anda boleh mencari Internet untuk fon selamat web untuk mengetahui lebih lanjut, atau hanya tinggal dengan font yang datang dengan tema akhbar anda.

Pilih proporsi imej anda dan konsisten
Imej yang anda muat naik ke laman web akhbar atau majalah anda sepatutnya menggunakan perkadaran yang sama. Ini menghasilkan penampilan yang bersih dan lebih konsisten. Sebagai contoh, anda boleh membuat keputusan bahawa semua imej hendaklah dalam bahagian 3×2 iaitu. lebar hendaklah 1.5 kali lebih tinggi daripada ketinggian. Atau anda boleh memilih 4×3 yang merupakan satu lagi format umum (kerana kelazimannya dalam kamera digital).

Kemudian, konsisten.

Jika perlu, tetapkan imej anda agar sesuai dengan perkadaran sebelum memuat naiknya.

Jika tidak, jika anda mempunyai imej dengan segala jenis lebar hingga perkadaran ketinggian, maka mereka tidak akan bersatu dengan baik apabila disusun semula dan diletakkan bersama-sama.

Kami telah mendapati bahawa bahagian landskap cenderung untuk berfungsi dengan baik. Sama ada pilih 3×2 atau 4×3.

Bersabarlah
Akhirnya bersabarlah. Membina laman web berita hebat, seperti membina sesuatu yang berbaloi, tidak berlaku semalaman. Ia memerlukan kerja keras dan pergerakan, tetapi akhirnya ia akan berlaku.

Kami berharap petua ini berguna kepada orang yang merancang untuk menerbitkan laman web akhbar atau majalah mereka sendiri. Jika anda adalah salah seorang daripada mereka, sila pertimbangkan untuk melepaskan dan melihat ProsePoint Express, pembina laman web tuan rumah kami yang dihoskan . Ia direka untuk penerbit yang bercita-cita seperti anda.

(Artikel ini mula-mula diposting di http://www.prosepoint.net/articles/985-nine-things-publishing-online-news-website . Kebenaran diberikan untuk menghasilkan dan mengagihkan semula selagi artikel itu tidak diubahsuai dan persetujuan yang wajar diberikan.)

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.