Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

July 22, 2019

SIAPAKAH DUA GOLONGAN YANG TIDUR 300 TAHUN ITU


Salam hormat,

Sebelum AMBO bicarakan siapakah dua golongan yang tidur sehingga 300 tahun, ambo ingin menyatakan bilakah mereka tidur. Adakah SEBELUM kehadiran nabi Isa atau SELEPAS. Nampaknya, kita boleh bersetuju bahawa mereka bangkit selepas zaman nabi Isa.

Ambo membahagikan tahun kebangkitan mereka kepada dua iaitu antara tahun ke-30 hingga 330 tahun dan tahun 300 ke atas sebelum kelahiran nabi Muhamad. Apa yang berlaku antara tahun 30 hingga 330? Dari bukti sejarah, penyebaran agama selain agama anutan rom yang menyembah 3 dewa iaitu bapa, ibu dan anak termasuk ajaran yang disampaikan oleh nabi Isa tidaklah memberangsangkan. Bukan rom sahaja yang tidak bersetuju dengan ajaran lain, agama yahudi juga tidak menerima agama lain. Ketika itu pendakwah-pendakwah kristien hidup tertekan dan penyebaran agama dilakukan secara tidak terbuka. Ingatlah negara mereka diperintah oleh ROM. Ketika itu raja rom belum berugama serupa dengan mereka semua.

Sebelum kedatangan nabi Isa, terdapat 2 agama di dalam negara yang dijajah rom iaitu agama yahudi yang mengesakan tuhan dan agama anutan orang rom yang menyembah 3 dewa. Jika begitu, bolehlah kita ANGGAP agama yang lebih islamik ialah agama yahudi, sudah tentu bukan agama rom. Tentu persoalan agama apakah yang dianuti oleh 2 golongan itu jika mereka tidur sebelum kelahiran nabi Isa.

Dari segi sejarah, kita mengetahui bahawa rom tidak menidas agama yahudi yang tidak merbahayakan mereka. Dan, kita juga mengetahui pegangan agama orang israel sangat kuat mengesakan tuhan dan sangat-sangat patuh kepada agama, walaupun kita boleh mengatakan boleh jadi agama mereka agak terpesong.

Sebelum kelahiran nabi Isa, adakah tuan pernah mendengar berita bahawa agama yahudi boleh dianuti oleh bangsa lain? Tidak, kerana bani israel menganggap agama yahudi adalah KHAS untuk bangsa mereka sahaja, dan orang rom yang menyembah 3 tuhan adalah kafir bagi mereka. Jika begitu, adakah ada orang rom yang menyembah tuhan yang esa pada ketika itu?

Dari situasi yang pertama ini iaitu jika pemuda-pemuda itu tidur sebelum kelahiran nabi Isa dan bangun sebelum tahun 330, ambo dapati ia tidak mungkin berlaku.

Bukankah kita telah mengetahui bahawa perjanjian nicea pada tahun 325 apabila raja rom menerima agama kristien yang mereka anggap hampir sama dengan agama mereka iaitu berkaitan dengan 3. Bukankah tarikh inilah yang bersejarah kerana ini menandakan dengan rasminya agama kristien telah diperkosa secara kuasa supaya menyakini triniti, sama seperti agama rom.  Bukankah setelah raja rom masuk agama kristien, baharulah orang-orang kristien boleh menyebarkan agama dengan tenteram kerana ia dilakukan secara bernegara bukan secara perseorangan.

Ada bukti sejarah yang mengatakan bahawa salah seorang murid nabi Isa yang mula-mula menyedari bahawa agama tauhid boleh dipercayai oleh orang bangsa lain iaitu rom, sedangkan selama ini mereka menyangka orang bangsa lain selain bani israel tidak layak dan tidak mengenal tuhan yang esa. Pada tahun-tahun demikianlah, rom mula menyedari agama kristien boleh mengancam agama mereka, sebab itulah mereka menindas pengikut-pegikut agama kristien tidak agama yahudi.

Pada tahun-tahun demikianlah, KEFAS ditangkap dan dapat melarikan diri dari penjara dan kisahnya menjadi misteri. Ada yang kata dia mati disalib terbalik pada tahun 50 dan ada yang kata dia tidak mati sehinggalah umurnya sangat tua. Berapakah umurnya pada tahun 50? Jika dia dilahirkan seusia dengan nabi Isa, umurnya adalah 50 juga, tetapi ramai yang mengatakan bahawa dia ialah murid yang paling muda dalam kalangan murid-murid nabi Isa. Adakah umur 50 termasuk dalam sangat tua?  Sedangkan hari ini dunia mengatakan umur 60 masih dalam golongan muda.

Jika dia tidur pada tuhun sekitar 50, dia akan bangun pada tahun 350, iaitu setelah agama kistien boleh berkembang dengan aman ke serata dunia. Ini tidak mungkin berlaku jika mereka bangun dari tidur sebelum tahun 325. Siapakah satu golongan lagi yang tidur bersama-sama Kefas?

Orang Rom yang percaya bahawa tiada tuhan selain tuhan yang esa setelah mengenali agama yang diajar oleh murid-murid nabi Isa. Jika begitu, dua golongan yang tidur tentulah murid nabi Isa yang berbangsa israel dan orang rom yang percaya.

Hanya tuhan yang maha mengetahui, kepadanya sahaja ambo berserah.

 

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , ,