Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

July 22, 2019

MASIH INGATKAH LAGI DENGAN PERNIAGAAN KATELOG


Pernah suatu ketika dahulu, apabila saya berkunjung ke rumah makcik-makcik dan pakcik, mereka akan menunjukkan katelog barang-barang yang boleh dipesan melalui dia.  Ada macam-macam jenis katelog dan di dalamnya terkandung berbagai jenis barang-barang.

Perniagaan begini telah lama dilakukan sebagai pendapatan sampingan.  Penjual produk katelog ini tidak perlu mengeluakan modal yang banyak untuk berniaga. Tidak perlu modal RM50,000 atau RM1 juta untuk berniaga barang-barang yang jika diletakkan dalam sebuah gudang, mungkin mencecah nilai ratus ribu ringgit.  Tetapi dengan hanya bermodalkan katelog, mereka berkunjung atau dikunjungi oleh kawan-kawan yang ingin membeli produk yang ada dalam katelog sahaja. Atau hanya sekadar “window shoping” sahaja.

Hari ini, segalanya telah berubah tetapi masih mengekalkan konsep yang sama, buku katelog telah bertukar kepada katelog online.  Dimana kita tidak perlu bawa buku katelog ke sana-sini untuk menayangkan apa yang kita jual. Kini kita hanya perlu beritahu alamat web kita yang boleh diakses menggunakan komputer atau telefon pintar.  Benar, telefon hari ini sangat pintar dan online 24 jam sehari.

Nampaknya, beginilah caranya seperti yang Ahmad Mazlaaa kata, kita berniaga dengan kawan-kawan, kita beritahu kawan kita apa alamat web kita jika nak order…

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.