Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

September 20, 2019

KITA DIBEKAL 3 PILIHAN


Apabila diperhatikan kehidupan ini, kita sebagai manusia yang menghuni muka bumi telah dibekalkan dengan tiga pilihan.  Apakah pilihan itu?  dan siapa yang menyediakan pilihan?

Ada tiga pilihan yang berbeza yang kita hadapi setiap detik, terpulanglah kepada diri sendiri hendak melalui jalan yang mana satu.  Jalan yang pertama ialah jalan yang penyedia pilihan redhai.  Apabila kita menyedari sedang melalui jalan-jalan yang dia redhai sebagaimana juga yang dilalui oleh orang-orang sebelum kita, semoga jalan itu akan bawa pemilihnya ke penyedia pilihan.

Dua lagi jalan ialah jalan-jalan yang tidak benar. Iaitu jalan yang penyedia pilihan tidak benarkan kita laluinya demi kebaikan diri sendiri juga.  Padahal jika memilih jalan itu, pemilihnya telah diingatkan bencana yang akan ditempuhi dan akibat buruk yang akan dihadapi seumur hidupnya.

Pemilih yang menyangka sedang lalui pilihan yang pertama tetapi sebenarnya tidak kerana mereka terpedaya dengan orang kepercayaan, sedangkan dia tidak ada bukti ia benar datangnya dari penyedia pilihan. Kesesatan yang tidak disedari ini hanya membazirkan masa hidup sahaja sedangkan diri sendiri tidak sedar tetapi masih menyangka akan berakhir dengan bahagia.  Ini yang dibimbangi berlaku kepada kita, kerana apabila terperangkap dalam kotak itu, pemilihnya akan sesat tanpa disedari.

Siapa yang menyediakan pilihan-pilihan itu kepada kita? Samada percaya atau tidak, kita tidak pernah berkuasa kepada diri sendiri dan kita tidak mencipta kita. Samada hendak berada di jalan yang benar, jalan yang pembuat pilihan murka atau tersalah pilih, diri sendiri yang akan menanggung akibat.

Semoga orang yang hendak, berada di jalan yang benar.

 

  • Kumpulan Gambar DP BBM Rabu Bergerak Lucu Banget | duniagejet.com
  • Kursus FlashSuka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , , ,