Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 17, 2019

I am Jane a writer


Setiap kali anda menetapkan matlamat untuk mencapai sesuatu, diberi tugasan kerja atau dibentangkan dengan cabaran, lima faktor yang terlibat dalam menentukan sama ada anda akan berjaya dalam aktiviti tersebut. Ini 5 Kuasa Juara ialah:

Mengurus kesihatan anda
Mencari pengetahuan dan kemahiran
Menjadi berharga kepada penyelia dan pelanggan anda
Mencari kecemerlangan dalam memuaskan pelanggan
Mempunyai ciri-ciri sifat yang baik
Mengekalkan sikap positif menerapkan kuasa-kuasa ini untuk kehidupan dan kerjaya anda akan membolehkan anda berjaya dalam mencapai matlamat anda.

Peranan dalam prestasi puncak
Setiap lima faktor ini memainkan peranan utama dalam bagaimana anda akan melakukan dalam kerjaya anda.

Kesihatan
Mempunyai kesihatan fizikal, mental dan rohani yang baik akan menghasilkan tenaga yang lebih besar untuk dapat melakukan tugasan menulis teknikal anda dan bekerja untuk memajukan kerjaya anda di lapangan. Untuk menjadi juara dalam penulisan teknikal, anda perlu mengoptimumkan kesihatan fizikal, mental dan rohani anda.

Kesihatan fizikal
Penulis kadang-kadang menyalahgunakan kesihatan fizikal mereka dengan duduk di komputer mereka terlalu lama, minum terlalu banyak kopi dan tidak mendapat cukup latihan. Anda perlu pastikan anda menjaga diri anda sendiri. Anda juga harus tahu bagaimana menangani penyakit atau kecederaan oleh penjagaan kesihatan yang sesuai.

Makan dengan baik dan melatih tubuh anda boleh meningkatkan tenaga dan kecergasan anda, membolehkan anda bekerja dengan lebih baik dan lebih berkesan.

Kesihatan mental
Dalam persekitaran kerja, anda ingin mengelakkan situasi yang menyebabkan tekanan yang berlebihan. Tarikh akhir yang tidak realistik yang berterusan, penyelia yang sombong, dan kritikan yang berlebihan boleh menjejaskan kesihatan mental atau emosi anda.

Anda perlu mengetahui masalah ini dan cuba mengelakkan situasi negatif. Ketahui untuk menangani tekanan dan tidak berpeluh kecil. Sekiranya anda tidak dapat menanggung suasana negatif di sekeliling anda, cuba untuk beralih ke persekitaran emosi yang lebih sihat.

Mengekalkan suasana mental dan emosi yang positif dan menenangkan kelonggaran mental dapat memberi tenaga kepada proses pemikiran anda. Ini akan membolehkan anda melakukan lebih baik dalam tugas menulis anda.

Kesihatan rohani
Menghargai berkat-berkat anda dan mengucapkan terima kasih atas apa yang anda ada adalah langkah positif dalam mendapatkan kesihatan rohani yang baik. Adalah satu perkara yang sukar dijelaskan, tetapi perasaan kesejahteraan rohani dapat memberi anda ketenangan pikiran yang lebih besar, yang akan membantu dalam kerja yang anda lakukan.

Pengetahuan dan kemahiran
Seorang penulis teknikal mesti mempunyai pengetahuan mengenai piawaian penulisan, alat perisian, dan perkara pokok. Anda kemudiannya boleh menggunakan pengetahuan tersebut sebagai kemahiran menulis teknikal, menggunakan sebahagian besar bakat anda yang diberikan.

Mencari pengetahuan dan kemahiran dalam bidang kerja anda akan memberi anda keyakinan dan kesungguhan dalam keupayaan anda untuk melakukan pekerjaan itu. Kemahiran itu juga akan memberikan keyakinan majikan kepada anda.

Nilai
Tugas anda harus memberikan nilai kepada anda dari segi upah dan kepuasan. Itu akan memberi anda motivasi untuk bekerja. Tetapi untuk mendapatkan ganjaran tersebut, anda perlu memastikan anda memberi nilai kepada penyelia anda. Ungkapan itu berkata: “Tugas anda adalah untuk menjadikan bos anda kelihatan baik.” Itulah faktor besar dalam mendapatkan kenaikan atau promosi.

Kadang-kadang penyelia boleh menilai perkara lain selain kerja yang dilakukan pada sesuatu projek. Selalunya hubungan peribadi yang baik adalah berharga kepada penyelia. Penulis teknikal cenderung lebih suka menumpukan perhatian kepada kerja dan bukannya hubungan peribadi. Tetapi hubungan kerja yang baik sering dianggap berharga kepada bos dan harus diperhatikan.

Kecemerlangan
Melakukan pekerjaan yang sangat baik yang dikehendaki oleh pelanggan atau penyelia anda, bukan sahaja akan menghargai penghargaan dan penghakiman kelayakan anda, tetapi juga akan memberi kebanggaan peribadi dan meningkatkan harga diri anda.

Apabila diberikan tugasan menulis, adalah penting untuk melakukan yang terbaik untuk menyampaikan produk berkualiti tepat pada waktunya. Melakukan yang terbaik akan memberi anda kebanggaan dalam kerja anda dan perasaan harga diri. Tetapi yang lebih penting adalah memastikan anda memahami keperluan dan spesifikasi dari pengurusan atau pelanggan. Ia tidak mempunyai tujuan untuk melakukan pekerjaan yang baik dalam sesuatu yang bukan apa yang dikehendaki pelanggan.

Mengetahui keperluan dan kemudian melakukan kerja yang baik tepat pada masanya akan memuaskan hati pelanggan. Jika boleh, melebihi jangkaan pelanggan dan bos anda. Kerja anda perlu dihargai, dan anda akan melihat lebih banyak projek yang baik.

Watak
Ciri-ciri watak positif akan membawa anda jauh. Berani untuk mengambil tugas sukar dan bertekad untuk menyelesaikannya adalah tanda-tanda juara. Tetapi juga, kejujuran, integriti dan kebolehpercayaan sangat dikagumi oleh penyelia dan rakan sekerja.

Watak anda selalunya akan menentukan sejauh mana anda boleh maju dalam kerjaya anda.

Permohonan
Jadi, bagaimana anda menggunakan 5 Kuasa Juara untuk memajukan karir anda sebagai seorang penulis teknikal? Ini semua adalah sikap dan menjaga apa yang penting dalam fikiran anda.

Dapatkan tenaga fizikal dan mental dengan menjaga kesihatan anda
Dapatkan keyakinan dengan mencari pengetahuan dan kemahiran belajar
Dapatkan ganjaran yang anda mahu dengan memberikan nilai kepada orang lain
Dihargai dengan melakukan yang terbaik untuk memuaskan pelanggan anda
Dikagumi dengan jujur ​​dan berani
Mengekalkan sikap ini untuk bergerak ke arah pencapaian puncak sebagai seorang penulis teknikal.

Ringkasan
Terdapat lima faktor utama yang terlibat dalam melaksanakan tugas atau mencapai matlamat. Ini 5 Kuasa Juara adalah kesihatan, pengetahuan, kecemerlangan, nilai dan karakter. Mempunyai pemikiran mengoptimumkan atau menggunakan kuasa-kuasa ini akan membantu anda memajukan kerjaya anda sebagai seorang penulis teknikal.

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: ,