Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 21, 2019

ADAKAH LEMURIA ADALAH ATLANTIS YANG HILANG


Mu adalah nama benua yang hilang yang dicadangkan yang konsep dan nama dicadangkan oleh pengembara abad ke-19 dan penulis Augustus Le Plongeon, yang mendakwa bahawa beberapa tamadun kuno, seperti Mesir dan Mesoamerika, dicipta oleh pelarian dari Mu-yang dia dinyatakan terletak di Lautan Atlantik. Konsep ini dipopularkan dan diperluaskan oleh James Churchward, yang menegaskan bahawa Mu pernah berada di Pasifik .

Kewujudan Mu telah dipertikaikan dalam masa Le Plongeon. Pada masa ini para saintis menolak konsep Mu (dan lain-lain benua yang hilang seperti Lemuria ) sebagai mustahil secara fizikal, dengan alasan bahawa benua tidak boleh tenggelam atau dimusnahkan dalam tempoh yang singkat yang diperlukan oleh premis ini. Kewujudan Mu dianggap tidak mempunyai asas faktual.

Kumari Kandam ( Tamil : குமரிக்கண்டம் ) merujuk kepada benua yang hilang mitos dengan tamadun Tamil kuno, yang terletak di selatan India sekarang di Lautan Hindi. Nama alternatif dan ejaan termasuk Kumarikkantam dan Kumari Nadu.

Pada abad ke-19, satu bahagian sarjana Eropah dan Amerika meramalkan kewujudan benua yang terurai dipanggil Lemuria, untuk menerangkan persamaan geologi dan lain-lain di antara Afrika, Australia, India dan Madagascar. Satu bahagian pemulihan Tamil menyesuaikan teori ini, menyambungnya ke legenda Pandyan tanah yang hilang ke lautan, seperti yang diterangkan dalam bahasa Tamil kuno dan Sanskerta kesusasteraan. Menurut penulis-penulis ini, satu tamadun Tamil purba wujud di Lemuria, sebelum ia hilang di laut dalam bencana. Pada abad ke-20, penulis Tamil mula menggunakan nama “Kumari Kandam” untuk menggambarkan benua yang terendam ini. Walaupun teori Lemuria kemudiannya menjadi usang oleh teori drift benua ( plat tektonik ), konsep itu tetap popular di kalangan kaum revivalis Tamil pada abad ke-20. Menurut mereka, Kumari Kandam adalah tempat di mana dua akademi literatur Tamil pertama (sangams) dianjurkan semasa pemerintahan Pandyan. Mereka mendakwa Kumari Kandam sebagai buaian tamadun untuk membuktikan keunikan bahasa dan budaya Tamil.

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.