Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 23, 2019

ADAKAH KITA BAWA API KERANA CAHAYA ATAU SIMBOL


Ingatkan perjalanan Musa dan keluarganya ketika gelap dia melihat api. Dia pergi mendapatkan api kerana harapkan ada cahaya dalam perjalannya nanti. Adakah perjalan ini sama seperti perjalanan orang yang berjalan membawa api kerana simbol turun-temurun yang dianggap tidak salah.

Benar, ketika di dalam kegelapan, kita memerlukan api untuk beri cahaya supaya perjalan ini menjadi betul.  Dengan cahaya itu, kita dapat pilih mana jalan yang lurus menuju tempat perjumpan besar untuk hadir dengan selamat dan supaya tidak keluar dari landasan yang akibatkan terjatuh ke dalam api.

Lidah kita membaca dengan lancarnya ayat-ayat yang diberikan tetapi dalam masa yang sama kita melakukan apa yang diperintahkan orang lain yang kita tidak tahu adakah ia seperti yang kita baca atau direka. Sedangkan kita tahu, kita sendirilah yang bertanggungjawab dengan apa yang kita lakukan.

Inilah gambaran yang saya lihat, apabila orang berlari membawa api tetapi tidak mendapat cahaya dari api tersebut kerana mereka hanya membawa api kerana simbol sahaja.  Dalam masa sama, ia diperlihatkan oleh orang lain, berkuasanya api, ramai orang merestui kelakuan ini.Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.