Go to ...

bLog Juga

BLOG ORANG AWAM Yang Berbicara Perkara Kecik, Remeh & Keduniaan Jer

RSS Feed

August 23, 2019

ADA APA DENGAN HURUF A


Ayoh! Mari mengembara bersama-samaku meneroka kisah yang ditinggalkan. Atau boleh jadi ini hanyalah khayalanku sahaja. Aku ingin mengajak anda meneroka pengalaman mencari suatu yang ditinggalkan (ARKAIS).

Adakah kita sudah maklum bahawa huruf A adalah permulaan huruf RUMI. Ketika pengembaraanku mencari bangsa purba yang sudah tidak diketahui, pengembaraan ini mengajak aku mencari suatu bangsa purba iaitu kaum AD. Kebetulan pula apabila bangsa purba selepas banjir bermula dengan huruf A juga.

Apa pula hubungan bangsa AD dengan ARKAIS. Dan hubungan huruf A dan RUMI. Perjalan ini mengajak aku memahami erti IRAM dan RUM yang masih ada hubungan dengan Yunani.

Ada satu lagi perkara yang nampak ada persamaan ialah pakaian IHRAM dan nama IRAM, suatu nama yang ada hubungan dengan kaum Ad. Bukankah pakaian kuno bangsa YUNANI kuno juga kelihatan serupa dengan pakaian IHRAM. Adakah pakaian orang IRAM ada persamaan dengan pakaian orang ROM.

Ada satu lagi penglihatan yang nampak serupa ialatu Arkais dan Arkitek iaitu seni bina bangunan. Adakah kita sudah melupakan (arkais) bagaimana kehebatan senibina purba rom iaitu bangunan-bangunannya yang bertiang besar.

Adakah mungkin, tiga keturunan Nuh merantau ke tiga penjuru dunia iaitu rom, babilon dan ke timur. Tetapi ini masih ada hubungan dengan di tanah tinggi mana ia bermula. Dalam kesempatan yang lain, aku ingin mengajak anda mengembara mencari titik persinggahan keluarga Nuh.

Ah! ini hanyalah sebahagian dari pengembaraan aku.

 

Suka(0)Tak Suka(0)
Is this Post useful? Useful Useless 0 of 0 people say this Post is useful.

Tags: , , , , ,